Belgen speuren Noordzee af naar maritiem erfgoed

Als het weer meezit, gaan de Vlaamse onderzoeksschepen ‘Simon Stevin‘ en ‘Belgica‘ op 26 maart samen seismisch onderzoek uitvoeren voor de Belgische kust. Doel van het onderzoek is om informatie te vergaren over de aanwezigheid van prehistorische valleien en erfgoed onder oude veenlagen. Het is de eerste keer dat beide schepen samen uitrukken. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Gent en het Nederlandse bedrijf Deltares.

Volgens hoofdonderzoekster dr. Tine Missiaen van het Renard Centre of Marine Geology van Universiteit Gent, is het een unieke kans die zich niet vaak voordoet: “Beide schepen hebben sowieso een heel vol vaarschema om te kunnen beantwoorden aan de vele noden en vragen van onze zeewetenschappers. (…) De technische voorbereiding en de complexe dataverwerking nadien zijn een bijkomende uitdaging”.

De schepen zullen seismische metingen uitvoeren. Bronschip ‘Belgica’ zendt geluidsgolven uit. De ‘Simon Stevin’ vangt vervolgens de teruggekaatste geluidsgolven weer op. Door de onderlinge afstand tussen de twee schepen te variëren, verandert het zogenaamde ‘akoestisch pad’ van de geluidsgolven. Op die manier kan er naar alle waarschijnlijkheid onder het microbiële gas in zee worden gekeken. Dit gas, dat aanwezig is in veenlagen, vormt bij standaard seismisch onderzoek in ondiepe kustwateren een ernstig probleem omdat het de teruggekaatste geluidsgolven dempt en verstrooit.

De speurtocht van de twee onderzoeksschepen levert mogelijk waardevolle informatie op over de aanwezigheid van prehistorische valleien en -erfgoed. Tevens levert het broodnodige kennis voor toekomstige bouwplannen op zee en geeft het een inschatting van de paleolitische zeezandvoorraden voor de Belgische kust.  “Het is bekend dat kustnabije zones rijk zijn aan archeologisch erfgoed en met name toegedekte paleo-valleien (…) een schat aan prehistorische kennis kunnen opleveren. Een betere kennis van de ligging en vorm van deze met zand toegedekte landschapselementen biedt ontegensprekelijk houvast bij de bescherming van het onderwatererfgoed (…) en vermijdt onnodig oponthoud bij werken op zee”, aldus het Vlaams Instituut voor de Zee op haar website.

Het onderzoek van de Simon Stevin en de Belgica vindt plaats in het kader van onderzoeksproject SeArch. SeArch gaat gedurende vier jaar (van 2013 tot 2016) op zoek naar zo efficiënt mogelijke surveytechnieken op zee, met als doel een zo gedetailleerd mogelijk beeld te verkrijgen van de maritieme ondergrond en het daar aanwezige erfgoed. Lees meer over archeologisch erfgoed voor de Belgische kust op de website van het onderzoeksproject.

 

 

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)