Vondsten uit een beerput bij elkaar puzzelen in het Universiteitsmuseum Utrecht

Puzzelen in het ArcheoLAB. Lize Kraan

Bezoekers van het ArcheoLAB in het Universiteitsmuseum Utrecht puzzelden al heel wat vazen, borden en schalen bij elkaar. Vondsten uit een beerput en een gracht van het landgoed Leeuwensteyn in Utrecht werden door bezoekers onder de loep genomen. Meer dan vijftien dozen archeologisch materiaal uit de provincie Utrecht werden samen met archeologievrijwilligers gesorteerd. De tentoonstelling trok sinds eind januari veel bezoekers en wordt verlengd tot en met 8 januari 2017.

Centraal punt van het ArcheoLAB is de ArcheoHotspot. Archeologievrijwilligers zijn dagelijks aanwezig om bezoekers wegwijs te maken in de wereld van de archeologie. Bezoekers kunnen zelf ook meehelpen. Op lange tafels ligt authentiek materiaal dat is gevonden in de provincie Utrecht. Samen met de vrijwilligers gaan bezoekers aan de slag om dit te sorteren. Behalve de vondsten van Leeuwensteyn, werden er ook Romeinse scherven en stukken aardewerk uit Werkhoven en Wijk bij Duurstede uitgezocht. In het museum staan inmiddels extra kasten voor de bij elkaar gepuzzelde vazen en borden. Het provinciale depot Utrecht zorgt ervoor dat er genoeg materiaal is om te sorteren.

Vijftig vrijwilligers
Ruim vijftig vrijwilligers helpen mee in het ArcheoLAB. In samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht en de AWN – Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, geven de bezoekers een kijkje in de wereld van een archeoloog. Werkzaamheden die normaal gesproken in een depot worden gedaan, zijn nu van dichtbij te zien. Op maandagen ontmoeten bezoekers studenten ‘Oude Geschiedenis’ van de Universiteit Utrecht. Zij brengen de archeologiecollectie van het Universiteitsmuseum in kaart.

Gesp uit de Vikingtijd
Bezoekers worden opgeroepen om eigen vondsten mee nemen, met name uit de provincie Utrecht. De vrijwilligers proberen om samen met de vinder te achterhalen wat het is en uit welke tijd een vondst komt. Zo namen bezoekers al een gesp uit de Vikingtijd en een insectenfibula uit de tijd van de volksverhuizingen mee om nader te onderzoeken.

Samenwerking
ArcheoLAB is een samenwerking met ArcheoHotspots, Landschap Erfgoed Utrecht en de AWN – Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie. Het is dé plek waar bezoekers zonder afspraak binnen kunnen lopen en kennis maken met het werk van een archeoloog en wetenschappers van de Universiteit Utrecht.

ArcheoHotspot Utrecht is tot en met 8 januari in het Universiteitsmuseum Utrecht te bezoeken en krijgt daarna elders een plek in de provincie Utrecht. ArcheoHotspot Utrecht is financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht en kfHein,Fonds.