Website verbindt verhalen UNESCO werelderfgoed in Noord-Holland

Pampus
Pampus Foto: Tony Perez via Provincie Noord0Holland

In de provincie Noord-Holland bevinden zich rondom Amsterdam drie erfgoederen van wereldformaat; De Stelling van Amsterdam, Droogmakerij de Beemster en de Grachtengordel Amsterdam. Op het oog lijken deze drie UNESCO werelderfgoederen heel verschillend. Toch hebben zij veel gemeen. Op www.vanwereldformaat.nl is vanaf 19 april te zien en lezen wat deze erfgoederen bindt en welke ondernemers er actief zijn.

Ondernemers binnen werelderfgoed
In de UNESCO werelderfgoederen Stelling van Amsterdam, Droogmakerij de Beemster en Grachtengordel Amsterdam zijn veel verschillende ondernemers actief. Sommigen al generaties lang, maar je vindt er ook net gestarte jonge creatievelingen. Wie zijn deze ondernemers? En wat betekent het om te ondernemen in UNESCO werelderfgoed? Door het vertellen van het verhaal van deze ondernemers is in beeld gebracht hoe uniek en actief ons UNESCO Werelderfgoed is.

Maandelijks wordt op facebook, twitter en Instagram een verhaal uitgelicht. In de maand april is dat de ondernemer Imre Leenhouts van NAVIGO Amsterdam. NAVIGO vaart tussen Forteiland Pampus, het Muiderslot en Amsterdam. Pampus en het Muiderslot zijn beide onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam, waarvoor de provincie Noord-Holland als siteholder verantwoordelijk is voor het behoud van dit erfgoed. De historische schepen van de rederij worden gebruikt als drijvend leslokaal. Ze zijn de perfecte plek om workshops te geven en om buiten het seizoen en ’s nachts de leegte en stilte op het water te ervaren.

Het gezamenlijke verhaal
Wie de Amsterdamse grachtengordel, Droogmakerij de Beemster of de Stelling van Amsterdam bezoekt, ontdekt de bouwstenen van Nederland. Deze drie werelderfgoederen liggen op fietsafstand van elkaar, in de provincie Noord-Holland. In de wereld is dat uniek, drie werelderfgoederen zo dicht bij elkaar. Ze vertellen het verhaal over de eeuwenlange strijd tegen het water, het ontstaan van een burgersamenleving in de Gouden Eeuw en de Hollandse traditie om ons land te ontwerpen.