Week van de Klassieken in Rijksmuseum van Oudheden

Tijdens de achtste Week van de Klassieken (19 t/m 27 maart 2015) zijn er in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden elke dag activiteiten voor jong en oud, rond het thema ‘Te Wapen! Oorlog in de Oudheid’. Nieuw is de paneldiscussie ‘Oorlogsjournalistiek’ op dinsdagavond 24 maart. Moderne oorlogsverslaggevers en specialisten in klassieke geschiedschrijving gaan met elkaar in gesprek over hoe moeilijk het is om verslag te doen van een oorlog. Naast de gebruikelijke Grote Ken-je-Klassiekenquiz en Pubquiz (19 en 20 maart), diverse lezingen, studiemiddagen en de Dies Latinus (26 maart) is er dit jaar ook een Nox Graeca (26 maart) waarbij de hele avond Oudgrieks wordt gesproken. In het weekend van 21-22 maart krijgt het museum Romeinse soldaten en een verhalenverteller op bezoek. Ook zijn er dan speedrondleidingen. Een overzicht van alle activiteiten tijdens de Week van de Klassieken staat op www.rmo.nl/weekvandeklassieken.

Tijdens de panelavond ‘Oorlogsjournalistiek’ op dinsdag 24 maart komt onder andere aan bod hoe om te gaan met bronnen zoals Romeinse en Griekse geschiedschrijvers of hedendaagse ooggetuigen, en de vraag hoe betrouwbaar die bronnen zijn. Prof. dr. Ruurd Halbertsma (conservator Rijksmuseum van Oudheden), dr. Christoph Pieper (universitair docent Universiteit Leiden) en dr. Frits Naerebout (universitair docent Universiteit Leiden) vormen het panel Oudheid. Ze gaan in gesprek over Carthago en de oorlogen met de Romeinen. Het panel Actualiteit bestaat uit oorlogsverslaggever en onderzoeksjournalist Arnold Karskens en journalist en schrijfster Minka Nijhuis. Zij reageren op een aantal stellingen over actuele conflicten, waarna de overeenkomsten en verschillen tussen hun methoden aan bod komen. De discussie wordt geleid door journalist en schrijfster Yaël Vinckx.

De Week van de Klassieken wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbond en de Vrienden van het Gymnasium. De Week wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Athenaeum-Polak & Van Gennep, Museum Het Valkhof, Geschiedenis Magazine, de Groene Amsterdammer, Uitgeverij Hermaion, Labrys Reizen, Lampas, de Vereniging Classici Nederland, Kennislink, Addisco Onderwijs, NPO Cultura, de Centrale Bibliotheek Amsterdam en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Week van de Klassieken, 19 t/m 27 maart 2015
www.weekvandeklassieken.nl
www.facebook.com/weekvandeklassieken
Twitter @WeekKlassieken

Persbericht Rijksmuseum van Oudheden