Week van het Lege Gebouw bereidt voor op nieuwe praktijk

Foto: Johannes van Assem

Van 22 t/m 26 mei vond de tweede editie van de Week van het Lege Gebouw plaats. Studenten en docenten van zestien verschillende opleidingen aan hogescholen en universiteiten, van bouwkunde tot filosofie, werkten in zes interdisciplinaire teams aan een plan voor de leegstaande Prinses Julianakazerne in Den Haag. Rijksbouwmeester Frits van Dongen bedankte de studenten voor hun prestaties in het korte tijdsbestek: “Het gaat bij deze onderwijsweek om de zoektocht naar nieuwe ideeën en het oprekken van de geest. Jullie bereiden jezelf zo voor op de nieuwe werkpraktijk.”

De zes plannen die de studententeams op maandag 26 mei presenteerden aan een vakjury benaderden het leegstandsprobleem zowel op maatschappelijk, ruimtelijk, economisch als op beleidsmatig vlak. Een vakjury nomineerde de drie meest opvallende ideeën die gepresenteerd zullen worden op de vastgoedbeurs Provada. Eva Klein Schiphorst, directeur Transacties & ontwikkeling bij het Rijksvastgoedbedrijf, zegde daarnaast toe dat de studentenplannen op www.biedboek.nl overgenomen worden. Marktpartijen met interesse om het gebouw te ontwikkelen kunnen de ideeën zo inzien.

Tijdens de afsluiting van de workshop maakte Jaap Uijlenbroek, directeur-generaal van het Rijksvastgoedbedrijf, onderscheid tussen benaderingswijzen van de opgave: “Een miljoen vierkante meter leegstand is een statistiek, maar een leeg gebouw is een drama.” Dit onderscheid kwam in de gepresenteerde plannen naar voren, sommige teams kozen als motief de leegstand als breder maatschappelijk fenomeen terwijl anderen oplossingen voor specifiek de Prinses Julianakazerne hadden getekend en berekend.

Namens de deelnemende onderwijsinstellingen concludeerden de docenten na afloop van de eindpresentaties dat deze tweede editie van de Week van het Lege Gebouw als proeftuin voor interdisciplinaire samenwerking aan leegstandopgaven zeer geslaagd was. De zes voorstellen weerspiegelden de diversiteit van de opleidingen en de kruisbestuiving die tijdens de samenwerking in de teams was ontstaan. De deelnemende onderwijsinstellingen spraken dan ook het voornemen uit om in 2015 opnieuw een editie van de workshop te organiseren.

De afdeling Real Estate & Housing van de faculteit Bouwkunde TU Delft organiseerde deze editie van de Week van het Lege Gebouw in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, het Atelier Rijksbouwmeester en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Een verslag van de workshop zal in juni op www.platformvoer.nl en www.herbestemming.nu worden gepubliceerd.

Persbericht Platform VOER