Weert Van Hornestad viert haar geschiedenis

Philips de Montmorency,
Philips de Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert Beeld: onbekend via Open Monumentenprijs

Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober vindt in Weert de Open Monumentendag Special Weert Van Hornestad plaats. Weert heeft 2018 uitgeroepen tot Van Hornejaar en heet dan ook Van Hornestad. Dit jaar herdenkt men hier een cruciale gebeurtenis: de onthoofding van Philips de Montmorency, graaf Van Horne en heer van Weert, samen met zijn kompaan de graaf van Egmont op de Markt in Brussel, precies 450 jaar geleden. Deze onthoofding bracht een schokgolf teweeg in Europa die bijdroeg aan het ontstaan van de Tachtigjarige Oorlog. De Van Hornedynastie was bovendien zeer belangrijk voor de ontwikkeling van Weert als stad, en dus is er alle reden om deze interessante geschiedenis volop te herbeleven.

Overal herinneringen
Overal in Weert zijn herinneringen aan de Van Hornes te zien. Tijdens de Special Weert Van Hornestad gaat een aantal historische locaties een weekend lang gratis open voor het publiek. Ervaren stadsgidsen vertellen alles over de Van Hornedynastie en hoe deze ervoor zorgde dat Weert zich vanaf de 14e eeuw tot stad ontwikkelde. De Paterskerk, waar vroeger de burcht de Aldenborgh stond, is de laatste rustplaats van een aantal graven en heeft een plek in de ontstaansgeschiedenis van Nederland. Ook het Franciscus Huis, de St-Martinuskerk en De Oude Munt openen hun deuren voor monumentenliefhebbers. De St-Martinuskerk staat in de top-100 van rijksmonumenten in Nederland, en heeft een lange en rijke bouwgeschiedenis. In de kerk zijn verschillende bouwstijlen te herkennen die regionale varianten zijn op de gotische stijl die zich in de 13e eeuw over heel Europa verspreidde.

Graven tot leven brengen
Bij de Paterskerk zullen de ridders en ambachtslieden van Rin ende Maes een kampement opslaan en met allerlei activiteiten de tijd van de graven tot leven brengen. Zo kan men boogschieten, harnassen passen of middeleeuws leren koken. Het publiek kan de 221 treden van de toren van de St-Martinuskerk beklimmen, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de stad. Het eeuwenoude stratenpatroon van het centrum kan vanaf de toren duidelijk worden herkend. Er is een wandelroute verkrijgbaar bij het informatiepunt bij de Paterskerk, en voor de jeugd wordt een speurtocht uitgezet. Het activiteitenprogramma maakt tevens onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, en in hetzelfde weekend vinden ook de Nationale Archeologiedagen plaats. De afgelopen weken is archeologisch onderzoek gedaan naar de fundamenten van de historische Aldenborgh, de loop van de Weerterbeek en naar mogelijke grafresten van de Van Hornes. De resultaten van dit onderszoek worden zondagmiddag 14 oktober gepresenteerd in de Paterskerk.

Meer informatie over de Special is te vinden op openmonumentendag.nl/weert-van-hornestad/.