Werelderfgoed staat centraal bij start fortenseizoen

Bergen op Zoom Speurtocht kinderen Foto: Nick Franken

In het weekend van 15 t/m 17 april gaan forten en het erfgoed wat daarmee samenhangt, zoals vestingwerken en bunkers, weer open voor publiek. Met een jubilerende Stelling van Amsterdam vanwege 20 jaar UNESCO Werelderfgoed en de Nieuwe Hollandse Waterlinie die hard werkt om deze status de verkrijgen, staat “Werelds” erfgoed dit weekend centraal. Tal van forten en vestingsteden organiseren activiteiten rondom dit thema; wereld-eten, wereldspelen, wereldmode en wereldmuziek. Van multi-cultureel en culinair genot tot spannende speurtochten en expedities, feestelijke theatervoorstellingen en niet te vergeten prachtige wandel- en fietstochten. Op forteiland Pampus en Fort Vechten vindt de fototentoonstelling ‘Forten van Boven’ plaats, alles tegen het decor van huidig of toekomstig Werelderfgoed. Het programma staat vanaf 18 maart a.s. op www.forten.nl.

Forten van Boven
Hoogtepunt bij de Start van het Fortenseizoen 2016 is de duo-opening van fototentoonstelling “Forten van Boven”. Op forteiland Pampus bij Muiden zijn prachtige luchtfoto’s van de Stelling van Amsterdam te zien, allen opgesteld in de droge gracht van het fort, men loopt daadwerkelijk een “rondje” Stelling. In het Waterliniemuseum Fort bij Vechten te Bunnik worden op het nieuw ingerichte buitenterrein, de vele luchtfoto’s van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tentoongesteld. Opening is zaterdag 16 april.

UNESCO Werelderfgoed
De Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) en Stelling van Amsterdam zijn uniek in de wereld. Samen met andere (water)linies en stellingen vormden zij de nationale verdedigingslinie die de Republiek Holland en later het Koninkrijk der Nederlanden verdedigde tegen een mogelijke vijand. In 2016 is de Stelling van Amsterdam 20 jaar UNESCO Werelderfgoed. Dit wordt gevierd met 20 aantrekkelijke publieksactiviteiten. De Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt door het Rijk in 2018 voorgedragen bij UNESCO om in 2019 de status van werelderfgoed te verkrijgen, als uitbreiding op de status van de Stelling van Amsterdam. De UNESCO werelderfgoed status is belangrijk voor de ontwikkeling en het behoud van de forten en fortterreinen en de groei van het toerisme.

Oer-Hollandse waterlinies
Een gracht om een kasteel, een singel om een stad: het gebruik van water als middel om land te beschermen gaat ver terug in de tijd. Ook bij de Waterlinies was water hét wapen tegen de vijand. Waterlinies zijn oer-Hollandse verdedigingswerken die vertrouwden op “inundatie”: het gecontroleerd onder water zetten van laaggelegen polderland. Plas-dras moest het zijn, ongeveer 45 centimeter diep. Te diep om te betreden met paard en wagen, te ondiep om te bevaren en te breed om overheen te schieten. Ook maakte het modderige water hindernissen zoals greppels en sloten onzichtbaar. Een slim systeem van sluizen, dijken en inundatiekanalen kon deze opzettelijke overstromingen bewerkstelligen. Op zwakke punten kregen de waterlinies versterking van forten, kastelen, vestingsteden, werken en batterijen.