Slooplustig Oss: ‘bijna een openluchtmuseum’

Hotel Luijk, Oss Foto: Google Maps

Wethouder Johan van der Schoot van het CDA in Oss heeft de stad, notoir één van de meest sloopgunstige en monumentenschuwende steden, vergeleken met een openluchtmuseum. In zijn ogen is er nog genoeg erfgoed over. ‘Hij zegt het zonder enige schroom, wetende dat deze vergelijking bij menigeen de wenkbrauwen doet fronsen. Er zijn wel zestig kerken, kloosters en kapellen. Tien molens. Twee beschermde stadsgezichten!’

Alhoewel, het meeste bevindt zich toch buiten Oss, geeft hij toe. Toch is voor hem het feit dat mensen zich druk maken om de grote hoeveelheden erfgoed dat wordt gesloopt en het feit dat er bijna niets meer over is een teken dat het juist goed gaat. “Het begint steeds meer te leven”.

Om aan te geven hoe betrokken mensen zich voelen met het erfgoed, haalt de wethouder de voorbeelden aan van de ondeskundig gesloopte ziekenhuispoort, die onherstelbaar werd beschadigd, de Maycrete-woningen, waarvan zijn CDA de aanwijzing tot monument tegenhield en de bewoners drie jaar lang moesten strijden voor behoud en Hotel Luijk, waarvan de sloop, ondanks hevige protesten binnen en buiten de stad door de gemeente is goedgekeurd, zodat een ontwikkelaar er nieuwbouw kan plegen. De monumentenkamer noemde het van van grote culturele waarde, maar wilde het geen monumentenstatus geven.

“Mensen voelen zich betrokken en willen dat ook uitdragen. Het wordt tijd dat we dat gezamenlijk en met meer flair gaan doen”, zegt de wethouder, terwijl er gretig met sloopvergunningen wordt gestrooid.

Om toch aan te geven dat de gemeente zich bekommerd om erfgoed in de stad wordt er een ‘inspirerende erfgoedavond’ georganiseerd. Gezellig!

Dit artikel is samengesteld aan de hand van echte quotes van de wethouder uit een artikel van het Brabants Dagblad, aangevuld met recente feiten die de uitspraken in een breder persepctief plaatsen.

The following two tabs change content below.

Sebas Baggelaar