Nederlandse pers trapt massaal in grap vondst vikingschip

De enige 1 april grap van vandaag die niet in het landelijke overzicht van grappen genoemd wordt, heeft wel degelijk een kern van waarheid: de houten scheepsdelen die bij het graafwerk voor de aanleg van de historische helling van de Menheerse Werf in Middelharnis zijn gevonden, zijn waarschijnlijk resten van een houten beugsloep. Middelharnis was in de 19e eeuw thuishaven van een grote vloot beugsloepen. Veel van die schepen zijn gebouwd op de voormalige scheepstimmerwerf van Middelharnis, de huidige Menheerse Werf.

Het nieuwsbericht dat de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis gisteravond verspreidde, werd om exact 1 minuut na middernacht door het ANP gepubliceerd en massaal overgenomen. De grappenmakers zijn de mensen achter de restauratie en ontwikkeling van deze cultuurhistorische belevingswerf in Menheerse, zoals Middelharnis in het eilanddialect heet. Deze stichting is tevens verantwoordelijk voor het maritiem evenement Menheerse Havendag op 5 en 6 juni. De vondst van de houten delen was een prachtige aanleiding om dit evenement, dat intussen het grootste evenement van de nationale Dag van de Watersport lijkt te worden, goed onder de aandacht te brengen.

Het feit dat de scheepsdelen gevonden zijn is in relatie tot de plannen van de Menheerse Werf al heel bijzonder, maar de scoop van de vondst van zogenaamde resten van een vikingschip gaf aanleiding tot uitgebreide berichtgeving in de nationale en zelfs internationale media. Vikingexpert en scheepsrestaurateur (geen grap) Martijn Vermeer vond het een prachtig verhaal en heeft vandaag uitgebreid de kans gehad om alle misverstanden over de Noormannen uit de wereld te helpen. Vikingen voeren namelijk écht met hun schepen op de Westeuropese kusten, tot in Duitsland toe. De houten grafkisten die in 2002 in Vlaardingen gevonden zijn, waren echt delen van de scheepshuid van een vikingschip en het is een feit dat er vóór het jaar 1000 vikingschepen in de Zuid-Hollandse delta hebben gevaren.

De scheepsdelen liggen momenteel op de Menheerse Werf opgeslagen tot ze nader geconserveerd en onderzocht worden. Tijdens de Menheerse Havendag op 5 en 6 juni worden de eeuwenoude stukken hout voor de beoogde 25.000 bezoekers op de werf tentoongesteld. De organisatie is ook écht bezig om een drakkar naar Middelharnis te halen voor het evenement. Via www.menheersewerf.nl en www.facebook.com/DeMenheerseWerf wordt het publiek op de hoogte gehouden.

Voor bezichtiging van de wrakstukken, sponsoring en/of deelname aan de Menheerse Havendag is de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis te bereiken via info@menheersewerf.nl en 06-14198448.

1 aprilgrap: Wrakstukken vikingschip gevonden in Middelharnis


In het Zuid-Hollandse Middelharnis zijn de afgelopen weken delen van een Vikingschip gevonden. De vondsten werden gedaan tijdens graafwerk voor de aanleg van een historische werfhelling, op een diepte van ca. 2,5 meter. Na dendrochronologisch onderzoek bleek dat het Noors grenen ongeveer 1200 jaar geleden gebruikt is in een zogenaamde drakkar, ook wel bekend onder de naam vikinglangschip.

Volgens Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis is de vondst niet vreemd: “In die periode werden onze kusten regelmatig aangedaan door Noormannen, die met hun drakkars verre reizen maakten. Dat deden ze zeker niet altijd met slechte bedoelingen. De Noormannen waren namelijk ook succesvolle handelsreizigers. In de toenmalige Rijndelta waren de langschepen bekende passanten. In de oude vissersplaats Vlaardingen zijn delen van vikingschepen gevonden die later voor grafkisten gebruikt zijn. “

Toch wordt hout van drakkars niet vaak aangetroffen. Martijn Vermeer, restaurateur van houten schepen en kenner van de Vikingen in de Lage Landen, vindt het een bijzondere vondst: “Er waren tot nu toe maar twee van dit soort vondsten in Nederland. Waaronder dus in Vlaardingen.” De plek van het huidige Middelharnis was volgens Vermeer een goede plek voor de Vikingen om vanaf de Noordzee landinwaarts en verder richting Duitsland te trekken.

De wrakstukken liggen momenteel in een loods op de Menheerse Werf opgeslagen tot ze nader onderzocht en geconserveerd worden. Vrijwilligers en sponsors van de Menheerse Havendag kunnen de komende week op afspraak de delen bezichtigen. Het plan is om de stukken hout zoveel mogelijk te conserveren en ze op tijdens de Menheerse Havendag komende zomer tentoon te stellen.

Bronnen: RTV Rijnmond en Persbericht Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)