Zomerprogramma De Ruïne in Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam presenteert van 21 juni tot en met 15 september het zomerprogramma De Ruïne. Vijf fragmenten uit eerdere tentoonstellingen van zusterorganisaties en drie nieuwe presentaties belichten ieder een aspect van de toekomstige agenda van Het Nieuwe Instituut. Een parallelprogramma met films, lezingen, performances, salons en masterclasses zorgt voor verdieping van de achterliggende thematiek. Het zomerprogramma markeert de overgang naar het komende culturele jaar, waarin Het Nieuwe Instituut gestalte zal geven aan de ambities op het gebied van onderzoek en presentatie.

Een ruïne is zowel een tastbaar restant van de geschiedenis, als een symbool van veranderlijkheid. Ruïnes verwijzen daarom niet alleen naar de onontkoombaarheid van het verleden, maar tegelijkertijd naar een onafwendbare toekomst. Dit uitgangspunt, ontleend aan de observaties van filosoof Patrick Healy, vormt de basis van het zomerprogramma De Ruïne in Het Nieuwe Instituut, waarin terugkerende vragen en vertrouwde noties, radicale ontwerppraktijken en zelfs de claim van een nieuwe industriële revolutie samenkomen.

De acht presentaties bieden een eerste blik op het meerjarige onderzoekers-, tentoonstellings- en studioprogramma van Het Nieuwe Instituut, dat vanaf september 2013 van start zal gaan. Een transdisciplinaire benadering van het vraagstuk van innovatie vormt de belangrijkste leidraad binnen alle activiteiten. Specifieke thema’s in De Ruïne zijn onder meer actualiteit, lokaliteit, experiment en maatschappelijke vernieuwing, innovatie en conflict.

De vijf eerdere tentoonstellingen van zusterorganisaties uit binnen- en buitenland, waaruit fragmenten worden getoond, zijn The Machine – Designing a new industrial revolution (Z33 Hasselt), Playboy Architecture, 1953-1979 (NAiM/Bureau Europa), Evil Media Distribution Centre (Transmediale Berlijn), Werkstadt Vienna – Design Engaging the City (Vienna Design Week) en DEAF and Unstable (Dutch Electronic Art Festival). Nieuwe presentaties zijn Treppen – High Rise / Down Fall (Johannes Schwartz), City Hall (Ellen Smit) en Schmuck (Marjan Unger).

Met een breed aanbod van films, lezingen, performances, salons en masterclasses heeft het parallelprogramma de vorm van een ‘live magazine’ dat dieper ingaat op de thema’s van de presentatie. Zo vertelt bijvoorbeeld Beatriz Colomina (Princeton University) op 3 juli meer over de achtergronden van Playboy Architecture, 1953-1979. Het programma kent ook op zichzelf staande elementen, zoals een presentatie van de architectuurmonografie MVRDV Buildings door ontwerper Joost Grootens op 4 juli, en de avond Test_Lab: The Graduation Edition waar recent afgestudeerde internationale kunstenaars en designers hun interactieve werk tonen.

Persbericht Het Nieuwe Instituut