Zorgen over Joods cultureel erfgoed buiten grote steden

Joods Erfgoed
Joods Erfgoed Beeld: NOS

Bestuurders van stichtingen die het Joodse cultureel erfgoed buiten de grote steden beheren, maken zich zorgen over de toekomst nu de naoorlogse generatie vergrijst. In Amsterdam, waar een levendige Joodse gemeenschap is, en in enkele provinciehoofdsteden zijn nog vieringen in de plaatselijke synagoge. Maar in de meeste dorpen en kleine steden is er na de Tweede Wereldoorlog nooit meer echt Joods leven geweest. Vooroorlogse gemeenschappen zijn, op een enkele na, nooit teruggekeerd.

  1. Geachte Lezer, Een aantal Hebreeuwse Gebedenboeken, een Tenach, een Hagadah en een zgn. Pentateuch zijn in het bezit van een particulier hier in Boxmeer. Deze zijn afkomstig uit de voormalige Synagoge van Boxmeer, afgebroken in 1943, en in de oorlogsjaren verstopt in een huis naast die Synagoge. Door mijn kennis van het Jodendom en het Hebreeuws heb ik een paar van deze boeken te leen gekregen en één daarvan alvast laten restaureren. Ik zou graag willen dat deze boeken als religieus erfgoed in bezit komt van de Boxmeerse gemeenschap cq de Gemeente Boxmeer, die laatste heeft echter tot nu toe niet veel interesse getoond. Voor de restauratie van de rest van de boeken zou een bepaald geldbedrag welkom zijn; maar het bewaren en evt. ten toon te stellen heeft een eerste prioriteit. Kunt u mij adviseren hoe het best te handelen in deze zaak? Bij voorbaat dank.

  2. Geachte Lezer, Op 5 febr. jl. stelde ik bovenstaande vraag; misschien ben ik te ongeduldig, maar ik zou toch graag antwoord willen hebben ook als dat negatief zou zijn.
    Met vriendelijke groet,
    Tiemen van Kampen
    Boxmeer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.