Laat zien waar we samen mee bezig zijn

Zeldzame muntschat gevonden op Domplein

De muntschat van het Domplein foto: DOMunder

Vanochtend is in de Domkerk te Utrecht een zeldzame muntschat onthuld. De muntschat werd gevonden bij opgravingen op de Domplein in het kader van de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum DOMUnder. De munschat dateert uit de vroege middeleeuwen en bevat een groot aantal gouden en zilveren munten.Door de vondst is Nederland een zeldzame muntschat rijker.

De Erfgoedstem

Publieksopgraving Nijmegen leeft

Publieksarcheologieprijs_ Erfgoed_Leiden_les

Maar liefst 90 kinderen beten het spits af op de eerste dag van Nijmegen graaft! op 14 april jl. Vondsten: fragmenten versierd aardewerk, oor van een amfoor met stempel, bronzen handvat van een kistje, stukjes romeinse mantelspelden, en nog veel meer.

Vriens Archeo Flex

VIDEO: Bij nader inzien

Schermafbeelding 2014-04-16 om 11.34.56

Onderzoeksprogramma Oddyssee heeft op haar website een aantal filmpjes gezet in het kader van ‘bij nader inzien’. erg interessant voor de archeologen onder ons! klik op de foto voor het filmpje (556)

Archeologische vondsten aan de Langebrug

Op een bouwlocatie aan de Langebrug in Leiden zijn enkele archeologische vondsten gedaan. Het gaat om onder meer oude water- en beerputten. Op het onderzochte terrein bouwt studentenhuisvester DUWO nieuwe studentenwoningen. Verder onderzoek moet uitwijzen of het terrein nog meer geheimen over de Leidse geschiedenis kan prijsgeven.

DUWO

Opgraving Kasteel Ravenstein

Archeologen zijn in Ravenstein op zoek naar restanten van Kasteel Ravenstein. Er zijn al verschillende vondsten gedaan, zoals oude muren en verdedigingswerken. Maasland FM (410)

Domkerk start crowdfunding met bekende Utrechters

De Utrechtse Domkerk start 15 april 2014 officieel met het crowdfundingproject ‘Draag de Dom’. De Domkerk wil EUR 50.000,- ophalen voor de aanstaande renovatie van twee luchtbogen. Een aantal bekende Utrechters treedt op als ambassadeurs van het project, dat ondersteund wordt door ABN AMRO MeesPierson en SEEDS.

Dichtbij.nl

Graf Kröller-Müller te bezoeken

Het graf van het echtpaar Kröller-Müller is donderdag eenmalig te bezoeken. Nationaal Park De Hoge Veluwe organiseert bij hoge uitzondering een wandeling langs het monument.

NOS Nieuws

AUDIO: Graven naar het verleden in Nijmegen

Nijmegenaren mogen zelf mee graven op zoek naar hun roots. En die liggen al in het jaar 100 na Christus toen de grootste Romeinse stad in Nederland stadsrechten kreeg. Ulpia Noviomagus lag aan de Waal en nog steeds zijn de resten daarvan terug te vinden. Vanaf vandaag kunnen de bewoners onder begeleiding afdalen in een archeologische put waar ooit een tempelcomplex heeft gestaan.

NOS Nieuws

Archeologen boos over reality-tv van Nazi War Diggers

In de reality-tv documentaires van Nazi War Diggers (National Geographic) en Treblinka: Hitlers Killing Machine (Smithsonian Channel) worden skeletten van vergaste Joden en soldaten uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Archeologen vinden dat ‘onethisch’. National Geographic heeft de serie uitgesteld.

de Gelderlander

Beljaartvondsten in Dongens museum

“Leven met steen. Beljaartvondsten komen tot leven.” Dat zijn de titel en de ondertitel van een wisselexpositie die de komende maanden te zien is in museum De Looierij aan de Kerkstraat in Dongen.

BN De Stem

Atari videogame-dump archeologisch onderzocht

Is de E.T. Game-legende waar of niet? Op 26 april komen we erachter. 2,5 tot 3,5 miljoen cassettes van het Atari spel “E.T.” zouden in 1983 bij het dorpje Alamogordo in New Mexico, gedumpt zijn. Om te kijken of de dumplegende ook echt klopt, gaat Fuel Entertainment archeologisch onderzoek verrichten. En iedereen is uitgenodigd om de opgraving te bezoeken.

De Erfgoedstem

Natuurmonumenten wil natuur aan burgers verkopen

Burgers moeten mede-eigenaar kunnen worden van een stukje natuur. Dat is het plan van Natuurmonumenten. De organisatie, met 735.000 leden, wil mensen daarmee een grotere rol geven bij het beschermen van natuur in Nederland.
Dat stelt algemeen directeur Marc van den Tweel vrijdag.

nu.nl

Spoeddebat Spuiforum gaat niet door

Er komt geen spoeddebat in de Haagse gemeenteraad over de bouw van het omstreden Spuiforum. De oppositie wilde donderdagavond debatteren, omdat de voorbereidingen voor het cultuurpaleis doorgaan, terwijl de tegenstanders sinds de verkiezingen een meerderheid in de raad hebben.

architectenweb.nl

Steentijdman te zien in Rijksmuseum van Oudheden

Van 15 april tot en met 14 september is de Steentijdman van Mienakker te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Hij maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Bij nader inzien’. De levensechte reconstructie is begin 2015 te zien in Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland.

Provincie Noord-Holland

Laat-Romeinse vondst in Heeswijkse Kampen

Potscherven met sporen van kleine versieringen en ander aardewerk. Die zijn opgedoken tijdens archeologisch graafwerk in de Heeswijkse Kampen in Cuijk.
Sinds 1 april zijn 4 archeologen van het Archeologisch Diensten Centrum (ADC) aan het graven op een terrein aan de westkant van de wijk waar binnenkort woningen worden gebouwd.

De Gelderlander

Roep om Fries centraal archeologisch meldpunt

Er moet een centraal punt komen waar alle bijzondere bodemvondsten in Fryslân kunnen worden gemeld. Doordat zo’n meldpunt er nu niet is, is het mogelijk dat waardevolle archeologische vondsten nooit worden ontdekt. Dat zegt directeur Gerhard Bakker van Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Friesch Dagblad

Is Karolingisch dorp Uttiloch gevonden?

Ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsambt van Keizer Karel de Grote werden in 793 na Christus diverse gronden in de Betuwe en Veluwe geschonken aan een klooster in Duitsland. “et in Felaouua in uilla uel marca Uttiloch, hubam cum edifitio,” Bovenstaande tekst komt uit deze schenkingsakte en verwijst naar het dorp (domein) of mark “Uttiloch” op de Veluwe. Bijzonder is dat tijdens archeologisch onderzoek in 2013 aan de Aardhuus-locatie in Uddel resten van een Middeleeuws dorp uit diezelfde periode zijn aangetroffen. Is Uttiloch gevonden?

Tijdschrift Monumenten

Restauratiewerkplaats Restaura Haelen (Video)

archeologiee

Deze week berichtten veel media over de zeldzame, 3000 jaar oude paletarmband, die in Limburg gevonden is. Voordat dit soort bodemvondsten toonbaar is voor het publiek, wordt er vaak lang en zorgvuldig gerestaureerd. In het geval van de paletarmband was dat restauratiewerkplaats Restaura.

Uit de grond, in de kast

Ongeveer de helft van archeologische ontdekkingen uit de twintigste eeuw verdween vrijwel meteen in het archief. In het project Odyssee worden ze nu alsnog onderzocht. ‘Soms zijn dingen weggegooid door conservatoren.’

Leids Universitair Weekblad

Paletarmband uit bronstijd gevonden

bron: Restaura

[gallery type="rectangular" ids="45212,45211"]
Een amateurarcheoloog heeft in Limburg een paletarmband uit de late bronstijd (1000-800 v. Chr.) gevonden. Paletarmbanden uit deze tijd zijn zeldzaam. In Nederland is er nooit eerder een gevonden, in België en Frankrijk wel.

NOS Nieuws

Archeologisch onderzoek Spuiforum Den Haag uitgesteld

Het wordt steeds onzekerder of Den Haag een groot cultuurpaleis in de binnenstad krijgt. Op de toekomstige plek van het Spuiforum zou de komende weken archeologisch onderzoek worden gedaan, maar dat is uitgesteld. Er wordt niet gegraven zolang er wordt onderhandeld over een nieuw college. Verkenner Han Polman heeft dat maandag laten weten.

Architectenweb.nl

Scherven ‘vertellen’ jongensleven Late IJzertijd

Troffels bron: onbekend via Wikimedia

In Uitgeest zijn sporen gevonden uit de Late IJzertijd, die volgens de archeologen meer kunnen vertellen over de geschiedenis van dit deel van Noord-Holland.
Bij opgravingen kwamen scherven naar boven en werden resten van akkers en greppels blootgelegd.
De onderzoekers brengen de vondsten in verband met de eerdere opgraving, daar in de buurt, van een skelet van een 9-jarige jongen. Hij moet ook in de Late IJzertijd (250 tot 12 jaar voor Christus) hebben geleefd.

NOS Nieuws

13 april: Dilemma’s centraal bij beheer werelderfgoed Schokland

Schokland

Hoe houd je de agrarische functie en tegelijkertijd de archeologische waarde in stand? Zondag 13 april staat het Werelderfgoed Podium in het teken van het eerst benoemde werelderfgoed in Nederland: Schokland en omgeving. André Geurts en Hans Huisman zullen ieder vanuit hun eigen achtergrond een boeiend verhaal vertellen over de ontstaansgeschiedenis en actuele dilemma’s die zich afspelen in de dagelijkse praktijk.

Werelderfgoed Podium

Nederland gedetailleerd op een ‘Google Maps van 1832′

dordrecht kaart

Het verleden is een onzichtbare realiteit. Waar je nu je hond uitlaat, kan eeuwenlang een kasteel hebben gestaan. De fundamenten bevinden zich misschien nog in de grond. Als een graafmachine onverwacht stuit op een middeleeuwse muur, kan een bouwproject van tientallen miljoenen euro’s acuut stilvallen.

Netkwesties

Gouden Middeleeuwen in Rijksmuseum van Oudheden

rmo

Hoe was het om te leven in tijd van de Merovingische koningen (400-700 na Chr.), ná de Romeinen en vóór Karel de Grote? Dat dit geen sombere en donkere tijden waren zoals vaak wordt gedacht maar juist gouden tijden, laat het Rijksmuseum van Oudheden zien in de overzichtstentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen. Nederland in de Merovingische wereld’. De bezoeker ziet spectaculaire goudschatten en vondsten uit grote grafvelden zoals sieraden, luxe glaswerk en wapens, en hoort nieuwe verhalen over voorspoed, welvaart, wonen, werken, begraven, (internationale) handel, rituelen en geloof. ‘Gouden Middeleeuwen’’ is te zien van 25 april tot en met 26 oktober 2014. Zie ook www.rmo.nl/goudenmiddeleeuwen.

Persbericht Rijksmuseum van Oudheden