Natuurmonumenten stelt in mei bijzondere monumenten open

Tijdens de Cultuur Monumenten Maand in  mei en september stelt Natuurmonumenten talrijke bijzondere gebouwen, buitenplaatsen, tuinen, forten en molens open voor het publiek. Ook worden er allerlei speciale activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen en cultuurhistorische wandelingen.  Bekijk hier de locaties en data. 

Natuurmonumenten

Unieke vesting gevonden in tuin Ravenstein

Afb. vestingwerk Ravenstein via thuisinbrabant.nl

In de tuin in Ravenstein (Noord-Brabant) is deze week een uniek vestingstelsel van meer dan 500 jaar oud blootgelegd. Archeoloog Eric van der Kuijl legde vandaag uit dat vooral het Italiaanse model van de vesting bijzonder is. ‘Iets vergelijkbaars bestaat in Nederland niet.’ Bovendien zijn de kazemat en de twee geschutskelders bijzonder omdat ze zo goed bewaard zijn gebleven. ‘Je kunt er gewoon weer in staan’, aldus de archeoloog.

AD.nl

Met nieuwe regels geroofd cultureel erfgoed EU sneller terug

Het wordt makkelijker voor EU-lidstaten om geroofd cultureel erfgoed terug te halen. Woensdag stemde het Europees Parlement in Straatsburg in met deze plannen. De nieuwe regels moeten de illegale handel in bijvoorbeeld schilderijen of archeologische vondsten aan banden leggen. Het land dat vermoedelijk geroofd erfgoed bezit, zal voortaan moeten aantonen dat het alles heeft gedaan om de herkomst na te gaan en dat het niet weet dat een stuk geroofd is.

nu.nl

Website Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vernieuwd

RCE-koppelpoort

De website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is vernieuwd! Het digitale gezicht van de Rijksdienst www.cultureelerfgoed.nl heeft een metamorfose ondergaan. Naast een frisse, verbeterde uitstraling is ook de navigatie verbeterd. Een nieuwe structuur zorgt ervoor dat de informatie eenvoudiger te vinden is. Naast de vier vakgebieden gebouwd, archeologisch, landschappelijk en roerend erfgoed zijn de noemers kennis, advies en beleid toegevoegd. Bovendien zijn de onderwerpen nu in dossiers gebundeld.

Persbericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Zeldzame muntschat gevonden op Domplein

De muntschat van het Domplein foto: DOMunder

Vanochtend is in de Domkerk te Utrecht een zeldzame muntschat onthuld. De muntschat werd gevonden bij opgravingen op de Domplein in het kader van de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum DOMUnder. De munschat dateert uit de vroege middeleeuwen en bevat een groot aantal gouden en zilveren munten.Door de vondst is Nederland een zeldzame muntschat rijker.

De Erfgoedstem

Domkerk start crowdfunding met bekende Utrechters

De Utrechtse Domkerk start 15 april 2014 officieel met het crowdfundingproject ‘Draag de Dom’. De Domkerk wil EUR 50.000,- ophalen voor de aanstaande renovatie van twee luchtbogen. Een aantal bekende Utrechters treedt op als ambassadeurs van het project, dat ondersteund wordt door ABN AMRO MeesPierson en SEEDS.

Dichtbij.nl

AUDIO: Graven naar het verleden in Nijmegen

Nijmegenaren mogen zelf mee graven op zoek naar hun roots. En die liggen al in het jaar 100 na Christus toen de grootste Romeinse stad in Nederland stadsrechten kreeg. Ulpia Noviomagus lag aan de Waal en nog steeds zijn de resten daarvan terug te vinden. Vanaf vandaag kunnen de bewoners onder begeleiding afdalen in een archeologische put waar ooit een tempelcomplex heeft gestaan.

NOS Nieuws

Archeologen boos over reality-tv van Nazi War Diggers

In de reality-tv documentaires van Nazi War Diggers (National Geographic) en Treblinka: Hitlers Killing Machine (Smithsonian Channel) worden skeletten van vergaste Joden en soldaten uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Archeologen vinden dat ‘onethisch’. National Geographic heeft de serie uitgesteld.

de Gelderlander

Atari videogame-dump archeologisch onderzocht

Is de E.T. Game-legende waar of niet? Op 26 april komen we erachter. 2,5 tot 3,5 miljoen cassettes van het Atari spel “E.T.” zouden in 1983 bij het dorpje Alamogordo in New Mexico, gedumpt zijn. Om te kijken of de dumplegende ook echt klopt, gaat Fuel Entertainment archeologisch onderzoek verrichten. En iedereen is uitgenodigd om de opgraving te bezoeken.

De Erfgoedstem

Natuurmonumenten wil natuur aan burgers verkopen

Burgers moeten mede-eigenaar kunnen worden van een stukje natuur. Dat is het plan van Natuurmonumenten. De organisatie, met 735.000 leden, wil mensen daarmee een grotere rol geven bij het beschermen van natuur in Nederland.
Dat stelt algemeen directeur Marc van den Tweel vrijdag.

nu.nl

Spoeddebat Spuiforum gaat niet door

Er komt geen spoeddebat in de Haagse gemeenteraad over de bouw van het omstreden Spuiforum. De oppositie wilde donderdagavond debatteren, omdat de voorbereidingen voor het cultuurpaleis doorgaan, terwijl de tegenstanders sinds de verkiezingen een meerderheid in de raad hebben.

architectenweb.nl

Steentijdman te zien in Rijksmuseum van Oudheden

Van 15 april tot en met 14 september is de Steentijdman van Mienakker te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Hij maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Bij nader inzien’. De levensechte reconstructie is begin 2015 te zien in Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland.

Provincie Noord-Holland

Is Karolingisch dorp Uttiloch gevonden?

Ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsambt van Keizer Karel de Grote werden in 793 na Christus diverse gronden in de Betuwe en Veluwe geschonken aan een klooster in Duitsland. “et in Felaouua in uilla uel marca Uttiloch, hubam cum edifitio,” Bovenstaande tekst komt uit deze schenkingsakte en verwijst naar het dorp (domein) of mark “Uttiloch” op de Veluwe. Bijzonder is dat tijdens archeologisch onderzoek in 2013 aan de Aardhuus-locatie in Uddel resten van een Middeleeuws dorp uit diezelfde periode zijn aangetroffen. Is Uttiloch gevonden?

Tijdschrift Monumenten