De winter komt er aan en de gasprijzen gaan omhoog…Tijdens het schrijven van dit artikel werd bekend gemaakt dat het kabinet een plafond gaat hanteren en dat het hopelijk wel mee zal vallen met de verwarmingskosten. Toch blijven het onzekere tijden met de oorlog in Oekraïne en met het oog op klimaatverandering moeten we anders gaan leven. Zeker mensen die in een historisch en slecht geïsoleerd huis wonen.
De redactie sprak daarom met drie ‘betrokkenen’ bij historische buitenplaatsen over hun tips voor deze winter. Dit zijn Antoinette van Dorssen, directeur van Kasteel/Landgoed Duivenvoorde, Erica van Eeghen, bestuurslid van Stichting Berkenrode en René Dessing, bewoner en directeur van Stichting Erfgoed Landfort, die Huis Landfort in eigendom heeft. Alle drie waren ze al bezig met verduurzaming, maar met het nieuws over de stijgende gasprijzen zetten ze hun maatregelen in de versnelling. Antoinette, Erica en René geven advies.
1. Pak eerst de kleine klusjes aan
Er zijn een hoop kleine en relatief goedkope maatregelen die al een verschil kunnen maken bij het verwarmen van een historisch pand. Zo kun je folie achter de verwarming plakken, voorzetramen en tochtstrippen plaatsen. Bij schuiframen kun je gebruik maken van borstels. En zorg dat deuren goed kunnen sluiten.
2. Draag meer kleren
Vroeger waren mensen veel dikker gekleed in de winter. Daar moeten we naar terug! “In de winter kun je je binnen óók warm kleden, dat zijn een heleboel mensen niet meer gewend”, zegt Erica. “Draag veel laagjes, die houden je warm.”
3. Plaats luiken
Een verduurzamingsmaatregel die René heeft genomen voor Huis Landfort is het terugplaatsen van de binnenluiken. Dat heeft hij bij alle 64 ramen gedaan. Bij kou kunnen deze luiken gesloten worden en zal de warmte niet ontsnappen.
4. Stoffeer je kamer
Die wandtapijten in de kamers van chique grachtenpanden hingen daar niet alleen voor de sier, ze hielden ook de kou tegen. Wandtapijten zouden een idee kunnen zijn voor jouw inrichting, maar als je daar niet zo’n fan van bent, kunnen dikke gordijnen ook al helpen om de kou tegen te houden.
5. Zorg voor maatwerk
Elk huis is anders en vraagt om andere maatregelen. Vraag advies aan een gespecialiseerde organisatie. Zo heeft Erica advies aangevraagd bij de Groene Grachten en Antoinette bij de Monumentenwacht van Zuid-Holland en de Groene Grachten. Zij geven tips op maat en vertellen je wat er wel en niet mag. Het dak isoleren, een warmtepomp of toch glasisolatie? Voor de grotere maatregelen op Duivenvoorde, zoals het isoleren van de zolder, is Antoinette in gesprek met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Op Huis Landfort is dit bij de laatste restauratie al uitgevoerd en scheelt aanzienlijk.
6. Sluit je gas af bij centrale inkoop
In december loopt het gascontract van Duivenvoorde af. Een nieuw contract sluit Antoinette af via Collectieve Inkoop Energie. Dit scheelt volgens haar een hoop geld.
7. Neem andere bronnen van verwarming
Een tijdje geleden had René in het koetshuis een houtkachel laten plaatsen voor de ‘gezelligheid.’ Maar nu is hij daar extra blij mee. In andere kamers gebruikt hij zibro verwarming, dit zijn op petroleum draaiende kacheltjes. Deze kunnen de kamer ook heel goed verwarmen en heb je de centrale verwarming niet meer nodig.
8. Leef in één vertrek
Gezellig met zijn allen bij het haardvuur. Handig, want dan is verwarming in andere delen van het huis niet meer nodig. Of ga bij vrienden op bezoek, het liefst dat stel met een modern en goed geïsoleerd huis, dan kun je bij jou de verwarming helemaal uit laten.
9. Ga op zoek naar subsidie of leningen
Helaas is het verduurzamen van een monument geen koopje. Het brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Bekijk wat jouw eigen provincie voor hulp aanbiedt bij het verduurzamen van monumenten of historische panden. Zo vertelt Erica dat je bij de provincie Noord-Holland subsidies kunt krijgen voor verduurzaming. Ook kun je een verduurzamingslening met weinig rente aanvragen.
10. Accepteer dat het winter is
Deze laatste tip is van René. Hij vertelt dat hij ooit in een huis heeft gewoond dat nauwelijks te verwarmen was. Langzamerhand raakte hij gewoon aan de kou gewend. Het klinkt niet zo leuk, maar valt te proberen.