Deze site is 'Under Construction', nog even geduld

100 schaalmodellen van Rietveld meubilair in provinciehuis Utrecht

Rietveld, Mondriaan, Van der Leck, Van Doesburg: allemaal namen die met De Stijl geassocieerd worden. Om 100 jaar De Stijl: Mondriaan to Dutch Design te vieren, is er vanaf 2 januari 2017 een tentoonstelling met 100 handgemaakte schaalmodellen van Gerrit Rietveld meubilair in het provinciehuis te zien. Deze zullen tot en met 28 februari 2017 tijdens kantooruren te bezichtigen zijn in het provinciehuis, Archimedeslaan 6 in Utrecht.

De kunstbeweging die bekend staat als De Stijl begon als gelijknamige tijdschrift in 1917, maar heeft tot op vandaag invloed op kunst, architectuur en design. 2017 wordt dan ook als een bijzonder jaar gezien. Zeker voor de provincie Utrecht waar zowel Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan, Bart van der Leck als Theo van Doesburg geboren zijn; vier van de belangrijkste dragers van De Stijl.

Gerrit Rietveld (1888-1964) is misschien wel het meest bekend geworden met zijn radicale ontwerpen. Eenvoud, helderheid en efficiëntie van constructie waren uitgangspunt voor de meerderheid van zijn meubels. De 100 modellen in deze collectie laten een fascinatie voor materiaal en constructie zien, die heel representatief is voor het werk van Gerrit Rietveld. De meubeltjes zijn op dezelfde manier gemaakt als de originelen in een schaal van 1:3.

Behalve de tentoonstelling in het provinciehuis zullen tijdens 2017 allerlei activiteiten plaatsvinden, die met 100 jaar De Stijl: Mondriaan to Dutch Design te maken hebben. Zie daarvoor www.destijlutrechtamersfoort.nl.