Nationale Molendag in teken van het molenproduct

CC BY-SA 3.0
Stommeermolen, Aalsmeer Foto: Quistnix via wikimedia

Geen enkel ander object kan met het zelfde aandrijfmechanisme malen, zagen, stampen, kloppen, pletten, pellen, mengen, hakken en scheppen. Dat maakt de molens in Nederland zo bijzonder. Deze unieke duurzame machines maakten Nederland één van de meest geïndustrialiseerde landen in de Gouden Eeuw. En nog steeds maken de molens bijzondere producten. Deze staan tijdens de 43ste Nationale Molendag centraal onder het thema Kom in de Molen. Op zaterdag 9 en zondag 10 mei bent u welkom om de wind- en watermolens te bezoeken en het molenproduct te proeven, voelen en in sommige gevallen zelf te maken.

Dat je ook nu nog molenproducten kunt halen bij de molen is voor veel mensen onbekend. Daarom zijn deze producten dit jaar centraal gezet tijdens de Nationale Molendag 2015. Wat een molen doet of maakt wordt in iedere molen meteen duidelijk. Zo malen korenmolens het graan en poldermolens malen het overtollige water uit de polder. Ook zijn er houtzaag-, papier-, krijt-, verf-, mosterd-, snuif- en oliemolens. Allemaal producten die wij nu nog steeds gebruiken.

Het molenproduct, duurzamer en puurder kun je het niet hebben
Duurzamer produceren dan op basis van wind-, water- of paardenkracht is er op dit moment nog niet. De molens bieden daarom veel eindproducten die niet misstaan in de bewuste keuken. Van speltmeel dat niet is aangevuld met korenmeel of niet aangelengde walnotenolie van molen De Windlust in Roeven (Limburg). Of specerijen gemalen en gehakt door de snuifmolens in Rotterdam en mosterd van De Verwachting op Ameland. Meerdere molens hebben doordat zij hun grondstoffen uit de regio halen, het keurmerk van streekproduct verkregen.

Tijdens Nationale Molendag brengen de molenaars je graag terug naar de basis van onze voedselproductie en andere gebruiksproducten. Op elk van de ruim 700 deelnemende molens krijg je uitleg over de werking van deze grote industriële monumenten. Daarnaast organiseren vele molenaars ook extra activiteiten zoals markten, proeverijen en muziekoptredens. Bij alle deelnemende molens liggen gratis windmolentjes klaar voor de kinderen.

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Informatie over deze organisaties is te vinden op de molens en op www.molens.nl. De Nationale Molendag wordt gesteund door de BankGiro Loterij.

Wil je weten welke molens ook open zijn tijdens de Nationale Molendag en wat er zoal te beleven is? Ga dan naar www.molens.nl en zoek op plaatsnaam.