Kasteel Heemstede te Houten zoekt eigenaar

CC BY SA 3.0
Kasteel Heemstede, Houten Foto: Michielverbeek via wikimedia

Het Kasteel de Heemstede te Houten, Utrecht, is op zoek naar een nieuwe eigenaar nu de vorige eigenaar failliet is verklaard. Mevrouw D.J.K.Beynes-Heijmeijer van Heemstede ziet graag dat het landgoed goed terecht komt en is bereid een in het kasteel behorende dessus de porte uit de bouwtijd te schenken aan een geschikte eigenaar met het juiste historische gevoel voor behoud van dit mooie Huis. Haar familie heeft het kasteeltje vele jaren als zomerresidentie gebruikt, voordat het werd verkocht in 1973.

Het landgoed, in perfecte staat, waarvan nog schilderingen in de salon en in de hal aanwezig zijn, met ongeveer 6 ha. perfect gelegen is midden in het land, op ongeveer 30 minuten van Amsterdam en 10 minuten van Utrecht en toch landelijk en rustig. De 20 ha. grond, gelegen voor het Huis kunnen eventueel ook worden gekocht, evenals een 19de eeuwse boerderij, naast het kasteel gelegen. Verder zijn op het terrein een grote Orangerie en twee bouwhuizen.

Een kleine geschiedenis
Het tegenwoordige Huis Heemstede is in feite de opvolger van een gelijknamig kasteel dat een paar honderd meter zuidelijker was gelegen. Deze middeleeuwse woontoren lag op een terrein bij Jutphaas, thans in de gemeente Nieuwegein aan de overkant van het Amsterdam Rijnkanaal, maar in het zicht van de nieuwe Heemstede. Deze ridderhofstad, die sinds 1614 niet meer werd bewoond en uiteindelijk tot een ruine was vervallen verdween geheel in de loop van de 17e eeuw.

Toen in 1642 Maria Agnes van Winsen en Hendrick Pieck van Wolfsweerd eigenaars van deze grond werden, besloten zij een nieuw huis te bouwen en wel enige honderden meters verder van de woontoren, aan de overkant van de Oude Rijn, nu Amsterdam Rijnkanaal. Het huidige Huis Heemstede, een elegante buitenplaats voor de jacht, was in 1645 voltooid. Het was een zeventiende eeuwse variant op de kastelen, zoals die in de Middeleeuwen veel in het Utrechtse werd gebouwd. Het Huis had een middentoren en vier hoektorens, was omgeven door een gracht en had een broderietuin met vijver achter het huis.

In het begin van de 20ste eeuw kwam het kasteel in handen van de familie Heijmeijer van Heemstede welke de verwaarloosde buitenplaats heeft gerestaureerd, maar het 1973 weer moest verkopen.

In 1987 is het Huis moedwillig in brand gestoken om zodoende extra bouwgrond te verkrijgen. De ruine is na de brand beschermd door er een overkapping te laten plaatsen, het weer op de Monumentenlijst terug te plaatsen. In 2002 is het kasteel opnieuw opgebouwd, waarna het in bezit kwam van de vorige eigenaar, die het als kantoor had ingericht.

  1. wat een verschrikking om zoiets te doen de boel in de fik steken voor profijt , historische dingen vernietigen is in mijn ogen t ergste wat je kunt doen , herstellen en onderhouden dat is belangrijk

  2. Zo leuk om er vele dingen te organiseren . Bruiloften en partijen een kinderen hotel mijn God. Wat een mooie locatie. . Prachtig.
    Leuk om in de zomer wijnproeverij te doen. In de winter /winterwonderland. Hotel .ik heb zoo veel leuke plannen

  3. wat je daar allemaal mee kan doen. Een jaar of vijftien geleden heb ik er eens een spoookverhaal over geschreven dat in Trefpunt is verschenen. IK ga nu ook maar eens kijken naar de mogelijkheden en mijn financien.

  4. niets geen bedrijfs locatie…veel historische panden zijn daarvoor al opgekocht en vreselijke kantoor panden van gemaakt…ik zou willen dat ik de liggende gelden had om mij dit eigen te kunnen maken en op de juiste manier te kunnen delen met mensen die hier waarde aan hechten.

  5. Inmiddels is het huis met de twee nieuwe bijgebouwen gekocht door de firma Lisman uit Utrecht. Een van de heren Lisman heeft er indertijd voor gezorgd dat het uitgebrande huis met een zeil is afgedekt en later heeft hij opmetingstekeningen gevonden in een Haags archief zodat de restauratiearchitect zijn werk perfect kon laten uitvoeren. Het huis is dus in goede handen maar er moet wel .een huurder gevonden worden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.