
Boerderij Voorhout Foto: Google Maps
De provincie Zuid-Holland wil, tot ongenoegen van veel Voorhouters, boerderij Oostdam slopen om de rotonde Nagelbrug aan te leggen. De provincie heeft de 19e eeuwse boerderij aan de Herenstraat bij de Leidsevaart onlangs gekocht. Het CDA en de VVD vragen het college om behoud van het Waaggebouwtje uit 1730, waar nog een authentiek weegtoestel uit de achttiende eeuw in gevestigd is, en voor behoud van de drie oude leilinden die bij de boerderij staan.
Belachelijk dat deze boerderij onder dit soort voorwendselen wordt gesloopt.
Dat o.a wordt aangevoerd dat het gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet, laat blijken dat er enkele bureaucraten van provincie Zuid-Holland met dit project bezig zijn. Dan kan alles wat ouder is dan 50 jaar wel gesloopt worden.
Omdat dit zogenaamd geen monument betreft mag dat nog geen reden zijn om het pand maar te slopen. Het is namelijk zeker een monumentwaardig pand wat om onduidelijke redenen in het verleden niet als monument is aangewezen. Er staan genoeg panden op monumentenlijsten die veel minder om het lijf hebben als deze boerderij.
Echt onbegrijpelijk, door kortzichtigheid van de provincie en de gemeente Voorhout gaat er weer een stuk waardevol erfgoed in de Bollenstreek verdwijnen.
Pand is prima te restaureren, genoeg bedrijven die dat kunnen.
R.B., ik deel uw mening. Volgens de media is dit de reden waarom het niet als monument is aangewezen.
“Keuze
De eigenaar van boerderij Oostdam kreeg in 2013 de keuze om de boerderij al dan niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. De eigenaar besloot in 2013 het pand niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het gebouw werd eerder gewaardeerd met een totaalscore van 17 punten, waardoor de eigenaar zelf mocht kiezen.” – Bron: Deteyding.nl, 4 februari 2016
In mijn optiek een belachelijk stuk regelgeving, omdat gebouwen die wel beschermwaardig zijn hierdoor veelal vogelvrij worden verklaard.a
Alles draait om GELD !
Westfrisiaweg wijkt voor stolp uit 1608 – Noordhollands Dagblad
05-03-2016 /pagina SCH009 /editie SCH /auteur Coen van de Luytgaarden
Obdam
De stolpboerderij aan de Dorpsstraat nr. 39 te Obdam, die moest wijken voor de Westfrisiaweg (N23), blijft gespaard.
Wegenbouwers hebben in overleg met de provincie een nieuw tracé ontworpen van de aansluiting van de N23 op de Dorpsstraat. Daarmee is de monumentale hoeve van de slopershamer gered. Met dank aan de Stichting Oud Obdam-Hensbroek die met succes heeft geijverd voor behoud van een van de alleroudste stolpboerderijen in Noord-Holland. Het antieke bouwwerk leunt op een dubbel vierkant en dateert volgens schattingen uit 1608. Bijzonder aan deze hoeve is dat het vierkant grotendeels uit eikenhout bestaat en die exemplaren zijn er nauwelijks meer, blijkt uit onderzoek van deskundigen die bij deze operatie betrokken zijn.
,,Dit is winst voor alle partijen’’, zegt Rob Baas van de Stichting Oud Obdam-Hensbroek. ,,De provincie denkt geweldig met ons mee. Dit is cultureel erfgoed en dat mag beslist niet verloren gaan.’’ De provincie bevestigt dat de boerderij, die vanwege de sloop werd opgekocht, in stand blijft. ,,Het is inderdaad onze inzet deze stolpboerderij te behouden’’, zegt woordvoerder Fabian Paardekooper van de provincie. ,,Archeologische en culturele argumenten liggen hieraan ten grondslag en als we dit enigszins kunnen behouden, doen we ons best.’’
Blankendaal
De stolp die sinds 1985 wordt bewoond door de loonwerkersfamilie Blankendaal, staat vlakbij de kruising Het Braken/Dorpsstraat, een belangrijk knooppunt in het traject. Toen medewerkers van Archeologie West-Friesland zich in de kwestie verdiepten, raakte de stille diplomatie in een stroomversnelling. Er gingen brieven naar Gedeputeerde Staten (GS) en tegelijkertijd startte het overleg met de projectontwikkelaar. Er ligt een alternatief op de tekentafel waarbij de nieuwe route aan de andere kant van de stolp uitkomt en met enige aanpassing op de Dorpsstraat aansluit. Volgens betrokkenen is nog niet alles rond maar provinciewoordvoerder Paardekooper laat doorschemeren dat de de gewijzigde plannen op een oor na gevild zijn. ,,Het is nu nog een kwestie van nader uitwerking en afstemming, ook met de gemeente.’’
Lokale en provinciale historici zijn het erover eens ’dat de provincie hier vrienden mee maakt’. Ook bij de Stichting Vrienden van de Stolp gaat de vlag uit. ,,We zijn tevreden over de wijze waarop de provincie met ons meedenkt. Het overleg gaat super’’, complimenteert Rob Baas.
(c) Noordhollands Dagblad 2016 alle rechten voorbehouden
Zo kan het dus ook!
R.B