Op 16 november is het eerste aardbevingsboek in Nederland “Leven op een Breuklijn” in het Berlage Raadhuis van Usquert overhandigd aan de Commissaris van de Koning, Max van den Berg.
Het wonen in een aardbevingsgebied als Groningen brengt met zich mee dat bouwkundige problemen onderdeel zijn geworden van het dagelijkse leven. Nu bekend is geworden dat aardbevingen als een permanente situatie gezien kan worden, met mogelijk een kracht van 5 op de Schaal van Richter, kan men zich afvragen hoe lang een huis als een vertrouwd en veilig onderkomen als veilig beschouwd kan worden. In welke mate kan een huis schokken opvangen voordat een gevaarlijke toestand ontstaat. Wanneer gaat schade verder dan wat oppervlakkig te zien is en wanneer moeten dringend maatregelen genomen worden om in ieder geval een veilige constructie te handhaven in een instabiele omgeving.
“Leven op een Breuklijn” geeft ook aan waarom in Groningen – en mogelijk ook in andere delen van Nederland- de gevolgen van bevingen vanwege de slappe ondergrond met klei en veen extra hevig kunnen zijn.
In tekst en afbeeldingen wordt voor iedereen duidelijk hoe een woonhuis, kerk, molen of flat in elkaar zit, hoe het op een aardbeving reageert, waar schade op kan treden en hoe deze schade hersteld kan worden. Daarnaast is te lezen op welke manier zwakke plekken in een constructie verstevigd zouden kunnen worden. Aan monumentenpanden is een apart hoofdstuk gewijd, met regelgeving en juridische aspecten. Ieder hoofdstuk heeft een lijst van verassende conclusies en aanbevelingen.
Het boek heeft een uitgebreide bronnen- en literatuurlijst met de meest recente publicaties.
“Leven op een Breuklijn” is het eerste boek over de bouwkundige gevolgen van aardbevingen in Nederland, en met de landelijke discussie over schaliegas extra actueel.
“Leven op een Breuklijn” wordt uitgegeven door het Nederlands Adviesbureau Monumentenzorg Interieurarchitectuur te Kloosterburen. Het boekje telt 96 pagina’s, is geïllustreerd en kost € 10,-. Het ligt vanaf 19 november in toonaangevend boekwinkels in Groningen. Het kan ook besteld worden via de uitgever, het Nederlands Adviesbureau Monumentenzorg, inavlootman@hotmail.com.
Het Nederlands Adviesbureau Monumentenzorg Interieurarchitectuur is een gespecialiseerd architectenbureau, opgericht in 1991 in de Hollandse Wijk van Potsdam, met jarenlange ervaring in het restaureren, verbouwen en inrichten van monumentale gebouwen en woonhuizen in binnen- en buitenland. Sinds de verhuizing vanuit Schoonhoven naar Groningen in 2012 is het bureau intensief betrokken bij de problematiek van aardbevingen en toonaangevend troubleshooter voor monumentale kerken en boerderijen.
Het boek is geschreven door:
Drs. Theo Elsing, 1951
Theo Elsing studeerde beeldhouwen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en monumentenrestauratie aan Technische Universiteit in Delft.
Ing. Jolanda Faber, M-Arch, 1966
Jolanda Faber studeerde bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam en behaalde haar Master Architectuur aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.
Ina Vlootman, Interieurarchitect BNI, 1955
Ina Vlootman studeerde tekenen, schilderen, ontwerpen, grafiek en interieurarchitectuur aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam.
www.monumentenzorginterieurarchitectuur.nl
www.inavlootman.nl
Persbericht Nederlands Adviesbureau Monumentenzorg
Geef een reactie