Algoritmes gaan monumenten verduurzamen

CC BY SA 3.0
Binnenstad Alkmaar. Foto: Picasdre via Wikimedia.

Wie denkt dat monumenten de verduurzamingsdans ontspringen, heeft het mis. Ook de monumentensector maakt zich op om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te behalen. Momenteel wordt een eerste, belangrijke stap gezet waarmee dit proces nauwgezet wordt gemonitord.

Met hulp van een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt op dit moment de gehele monumentensector in kaart gebracht. In mei dit jaar resulteert dit in een uniform beeld van de aantallen en soorten rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten tezamen. Dit beeld was er met name voor de laatste groep nog niet. Daarnaast wordt van een groot deel van deze monumenten het energieverbruik in kaart gebracht. Voor dit project is Stichting Nederland Monumentenland een partnerschap aangegaan met Fenicks BV, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in het monitoren van monumentaal vastgoed.

40% CO2-reductie in 2030, 60% in 2040 voor monumenten
Naast de basisgegevens en de informatie over de oorspronkelijke en huidige functie van de monumenten, wordt in drie provincies, te weten Noord-Holland, Utrecht en Gelderland  het energiegebruik van alle rijksmonumenten in kaart gebracht. Deze zogenaamde nulmeting zal in de toekomst dienen als ijkpunt om de voortgang richting de gestelde doelen van het Klimaatakkoord te monitoren.

Voor monumenten is de ambitie opgesteld in de ‘Routekaart Verduurzaming Monumenten’: 40% CO2-reductie in 2030 en 60% CO2-reductie in 2040. De weg naar deze doelstellingen begint met het in kaart brengen van het huidige energieverbruik en de effecten van de verschillende energiebesparende maatregelen voor monumenten. Deze kennis is erg belangrijk voor de eigenaren omdat dit hen in staat stelt met zo min mogelijk middelen en belasting van het monument energiebesparingen te realiseren. De Routekaart is een breed gedragen initiatief van diverse partijen binnen het erfgoedveld.

Slim verduurzamen met algoritmes
Door de grote hoeveelheid opgehaalde data, kan met behulp van algoritmes een passend advies per monument worden uitgebracht. Dit jaar nog kan op de website van Nederland Monumentenland het eigen monument virtueel vergeleken worden met soortgelijke monumenten om te zien welk monument het minste energie verbruikt. Zo kan je als eigenaar van bijvoorbeeld een monumentale stadswoning of woonboerderij gemakkelijk zien hoe goed je eigen monument presteert ten opzichte van een soortgelijk monument. De informatie op de website is uiteraard vrij toegankelijk.

Vervolgmetingen
Bij een eerste vervolgmeting weten we ook of de monumenten op koers liggen om de klimaatdoelstellingen te halen. Wanneer deze tweede meting zal worden verricht, wordt nog vastgesteld.