Steenfabriek De Bunswaard herbestemd tot woningen

De Bunswaard, Beuningen Foto: BOEi

Alle bouwkavels op het fundament van de Vormelingenloods van steenfabriek De Bunswaard zijn verkocht. De steenfabriek is in 1917 gebouwd en werd tot de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor het bakken van stenen. Om de historische sfeer van de oude fabriek te laten herleven zal de komende jaren een aantal karakteristieke elementen van het complex worden herbouwd, waaronder de vormelingenloods en het pershuisje. In totaal worden er acht woningen in de steenfabriek gerealiseerd en is de vormelingenloods verkocht in vier bouwkavels. De vormelingenloods is de locatie bij de steenfabriek waar vroeger de kleiplakken (‘vormelingen’) werden gemaakt. Deze vormelingen werden daarna in de vlamovens tot stenen gebakken.

Koper van de laatste kavel op het terrein van de steenfabriek is de familie Van Eekelen. Zij gaan in de uiterwaarden van Beuningen hun droom realiseren: “Het hele jaar door vakantie, in je eigen tuin, omringd door historie en natuur”, aldus de enthousiaste kopers. Vanaf het komende jaar zal hun droomhuis gestalte gaan krijgen.

Naast de woningen die op de kavels gebouwd gaan worden, worden in steenfabriek De Bunswaard acht luxe woningen gerealiseerd. De gevels en het imposante dak van het gebouw zijn de afgelopen jaren prachtig gerestaureerd en blijven daarmee behouden voor de toekomst. Daarbinnen kunnen de nieuwe bewoners van dit rijksmonument hun fantasie de vrije loop laten en een woning geheel naar hun eigen smaak ontwerpen en indelen. Van de woningen in de steenfabriek is inmiddels een verkocht. Op twee woningen rust een optie. Kopers krijgen niet alleen het omliggende natuurgebied er gratis bij, maar worden ook mede-eigenaar van een prachtig privé-strand aan de Waal.

Nu de kavels en de eerste woning verkocht is, is ook de tijd aangebroken om de traditionele toegangsweg naar de steenfabriek te herstellen. In het eerste kwartaal van 2016 begint BOEi, eigenaar van de steenfabriek, met de herstelwerkzaamheden. Hierbij gebruik makend van de oorspronkelijke stenen.

Wilt u meer informatie over steenfabriek De Bunswaard, kijk dan op www.debunswaard.nl.