Alle jaargangen Archeologische Kroniek online

Vanwege uitzonderlijke bodemcondities is Zuid-Holland een archeologisch rijk gebied. Nog ieder jaar worden bij opgravingen talloze ontdekkingen gedaan en daar zitten vaak spectaculaire vondsten bij. In de Archeologische Kroniek Zuid-Holland is vanaf 1974 informatie verzameld over de opgravingen per woonplaats. Alle oude jaargangen van de Kroniek zijn nu gedigitaliseerd en zijn online toegankelijk.

Vanaf 1974
Op www.geschiedenisvanzuidholland.nl zijn de Kronieken te doorzoeken. Het is ook mogelijk de bestanden (PDF) te downloaden. Het gaat in totaal om bijna veertig jaargangen. De Archeologische Kroniek verscheen voor het eerst over het jaar 1974, toen nog als onderdeel van historisch tijdschrift ‘Holland’. Sinds de editie van 2008 wordt de Kroniek in digitale vorm gepubliceerd.

Veertig jaar archeologie
Door de jaren heen geven de Kronieken een inkijkje in de archeologische ontwikkelingen in Zuid-Holland. Terugkijkend valt op hoeveel baanbrekend onderzoek er in de provincie is verricht in de jaren ’70, ‘80 en ’90. Voor een groot deel kwam dat voort uit de economische en planologische dynamiek die Zuid-Holland kenmerkt. Aanleg van infrastructuur en herinrichting stonden aan de basis van grote projecten zoals in Valkenburg, waar tijdens jarenlang onderzoek onder meer een Romeins fort, een weg, een nederzetting en een grafveld zijn gevonden. Ook is de provinciale prehistorie in die jaren duidelijk op de kaart gezet. Opgravingen op de Hazendonk (Alblasserwaard), in Bergschenhoek en in Hekelingen zorgden voor een ongekende verrijking van onze kennis over de vroegste bewoning van
de delta.

Provincie Zuid-Holland en Erfgoedhuis
De digitalisering van de oude jaargangen is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en het Erfgoedhuis ZH. Judith Tegelaers, hoofd van het Provinciaal Historisch Centrum van het Erfgoedhuis: “We vinden het belangrijk dat deze informatie nu toegankelijk is voor een breed publiek. In de Kronieken zijn veel interessante gegevens te vinden. Handig als je onderzoek doet, maar ook als je gewoon meer wilt weten over de geschiedenis van je eigen dorp of stad.”