Amstelveen stopt subsidie voor noodlijdend Cobra Museum 

Vanaf het komende jaar is de gemeente Amstelveen niet van plan om het noodlijdende Cobra Museum nog jaarlijks te subsidiëren met 1,2 miljoen euro. Vanwege de groeiende schuldenlast wordt het, volgens de gemeente, niet langer verantwoord geacht om het museum te blijven ondersteunen met publieke financiën. 

Het Cobra Museum verkeert al geruime tijd in financiële moeilijkheden. Uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat het museum voor moderne kunst in de afgelopen twintig jaar slechts twee jaar winst heeft gemaakt. 

Tekort van 700.000 Euro 

Een woordvoerder van de gemeente laat weten: “De financiële problemen van het museum zijn het gevolg van jarenlange riskante bedrijfsvoering waarbij problemen te laat werden onderkend en oplossingen onvoldoende werden nagestreefd” Ook verwacht de gemeente een tekort van 700.000 Euro dit jaar. 

Het museum ontvangt een uitstel van betaling voor alle lopende en toekomstige schulden aan de gemeente tot en met december 2023. Het resterende subsidiebedrag voor dit jaar wordt echter nog steeds verstrekt. Dit besluit is genomen om de medewerkers en vrijwilligers van het museum te ontzien, zoals gemeld door NH Nieuws. Bovendien stelt de gemeente het museum in staat om te herstructureren of eventueel een faillissementsaanvraag in te dienen. 

Het beëindigen van de subsidie is tijdens de avond van 5 september besproken in de gemeenteraad, en een definitief besluit zal een week later worden genomen.