Amsterdams Erfgoed van de Week: Een anker uit de muur

Je hebt muurankers in verschillende soorten en maten, van eenvoudige Y-vormige ankers tot rijk versierde exemplaren. | Foto’s: Monumenten en Archeologie. Links: Prinsengracht 578, midden: Muntplein 2-4, rechts: Willemsparkweg 63.

Enige tijd geleden werd Monumenten en Archeologie verrast door een mail van de heer Frank Bakker. Hij was via zijn buurman in het bezit gekomen van een muuranker uit 1592 en wilde dit graag aan Monumenten en Archeologie aanbieden. Nu is het probleem met bouwfragmenten dat zij vaak weinig zeggen; de herkomst is dikwijls niet duidelijk en over de datering tasten we vaak in het duister. Dit was bij het aangeboden anker allemaal niet het geval en daarom is het aanbod dankbaar aanvaard. Maar wat is er zo bijzonder aan dit specifieke muuranker?

Wat is een muuranker?

Een muuranker is een ijzeren onderdeel in een gebouw dat ervoor dient een balklaag en een muur bij elkaar te houden. Het anker bestaat uit 2 onderdelen: een ‘veer’ (of strop) en een ‘schieter’. De veer heeft aan de ene zijde een uitgesmeed deel voor de bevestiging van de veer door middel van spijkers aan de balk. Aan de andere zijde – aan de buitenkant – zit een uitgesmeed oog.