Amsterdams Scheepvaartmuseum vernieuwt

Zeeslag van Gibraltar,
Zeeslag van Gibraltar, 25 april 1607, Cornelis Claesz. van Wieringen

Op 10 mei 2019 opent Het Scheepvaartmuseum twee geheel nieuwe vaste presentaties te weten de Hoofdgalerij: Republiek aan Zee en Cartografie & Curiosa. De Hoofdgalerij, gelegen in de Noordvleugel van het museum, vormt het startpunt van het museumbezoek. Aan de hand van 50 topstukken uit eigen collectie vertelt Republiek aan Zee het verhaal van de groei, bloei en neergang van Nederland als maritieme natie gedurende de 17e en 18e eeuw. Cartografie & Curiosa laat zien hoe vanuit Amsterdam de wijdere wereld werd ontdekt, én hoe de wereld in de Gouden Eeuw naar Amsterdam kwam. De nieuwe koers van Het Scheepvaartmuseum sluit aan bij het nieuwe motto van het museum: Water verbindt werelden.

Hoofdgalerij: nieuw startpunt van het museumbezoek

De nieuwe Hoofdgalerij, waar de objecten van Republiek aan Zee te zien zijn, vormt het startpunt van het museumbezoek. Schilderijen, scheepsmodellen, globes, zilver, glas, porselein en wapens laten zien hoe sterk de maritieme wereld en de Nederlandse samenleving al eeuwenlang met elkaar verbonden zijn. Water heeft de geschiedenis van Nederland gevormd én is bepalend geweest voor de plaats van het land in de wereld. De bezoeker ervaart hoe zeeslagen, handelscompagnieën en kunst in de 17e en 18e eeuw sterk gerelateerd zijn aan de innige relatie van Nederland met het water.

Cartografie & Curiosa

De nieuwe presentatie Cartografie & Curiosa bevat kaarten van Amsterdamse kaartenmakers uit de topcollectie cartografie van Het Scheepvaartmuseum. Deze tentoonstelling laat zien hoe onze Amsterdamse voorouders in de Nederlandse Gouden Eeuw hun weg vonden op zee en hoe hun reizen het wereldbeeld bepaalden. De bezoeker gaat aan de hand van de eeuwenoude kaarten zelf op reis naar de locaties die de Nederlandse geschiedenis vormden: Zuid-Afrika, Indonesië, Japan, Australië en Brazilië. De spectaculaire wandkaart van Amsterdam van Pieter Bast uit 1597 vormt het startpunt. 

Schatkamer

Het tweede deel van deze presentatie is getiteld Curiosa: een schatkamer vol oogstrelende objecten waarmee in de Gouden Eeuw de hele wereld in het Hollandse huis werd gehaald. Hier vergaapt de bezoeker zich aan wandkaarten, globes, atlassen en reisverslagen, maar ook aan souvenirs, snuisterijen en kunstvoorwerpen. Deze objecten staan stuk voor stuk symbool voor de reizen uit het eerste deel van de tentoonstelling. In de 17e eeuw was Nederland bovendien het Europese centrum van uitgeverijen van geografische informatie in de vorm van atlassen, kaarten en globes. De presentatie besteedt daarom ook aandacht aan legendarische namen als Blaeu, Janssonius, Claesz, Colijn en Van Meurs.

Keerzijden van de Gouden Eeuw

Het Scheepvaartmuseum laat in de nieuwe presentaties ook de keerzijde van de Gouden Eeuw zien, die zich voltrok onder koloniale overheersing, geweld en slavernij. Om dit verhaal nog beter te kunnen vertellen verwierf Het Scheepvaartmuseum in 2018 twee belangrijke aanwinsten: een portret van Admiraal Cornelis Tromp door Ferdinand Bol en een sculptuur van een staande figuur van Chinees famille noire porselein. Deze objecten – te zien in de Hoofdgalerij – plaatsen de vaak overbelichte succesverhalen uit onze maritieme geschiedenis in een genuanceerder perspectief.

Collectie en gebouw

Een belangrijk aspect van de herinrichting van de tentoonstellingsruimte is het zichtbaarder maken van de oorspronkelijke architectonische kwaliteiten van het monumentale pand uit 1656. Het werd gebouwd als ’s Lands Zeemagazijn, pakhuis voor de Admiraliteit van Amsterdam. Daarna bleef het in gebruik als Magazijn der Marine tot aan de jaren ’70 van de 20e eeuw, toen het werd omgebouwd tot het huidige Scheepvaartmuseum. De nieuwe Hoofdgalerij is gelegen in de Noordvleugel op de begane grond. Vanuit de Hoofdgalerij heeft de bezoeker zicht op het VOC-schip Amsterdam en het nabijgelegen Marineterrein. Dit versterkt de relatie tussen de collectie en het pand.

Een van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit één van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. Naast tentoonstellingen op historisch vlak toont het museum werk van hedendaagse internationale kunstenaars en vormgevers. Met 350.000 bezoekers per jaar bevindt het museum zich in de top 5 van de meest populaire, leerzame dagattracties van Nederland en is het daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers.

Opening vernieuwde Scheepvaartmuseum voor publiek: 10 mei 2019

Geopend voor publiek: 10 mei 2019