Archief AD (én 150.000 andere kranten) toegevoegd aan Delpher

Beeld: KB

Ruim 160.000 gedigitaliseerde kranten zijn vandaag toegevoegd aan Delpher, de website met historische Nederlandse publicaties. Het gaat om de grootste aanvulling kranten in zo’n vier jaar tijd. Opvallend is de toevoeging van het AD, waarmee Delpher opnieuw een grote, landelijke krant aan de database toevoegt. In totaal bevat Delpher nu ruim 1,7 miljoen kranten, en zo’n 14 miljoen krantenpagina’s.

Van de 70 titels die zijn toegevoegd, maken bijna 60 titels voor het eerst hun in opwachting in Delpher. Naast het AD en andere regionale kranten gaat het hier om bijvoorbeeld elf Indonesische titels, zoals de Sumatra-Bode (1902-1937) en De Nieuwe Vorstenlanden (1883-1930). Andere opvallende toevoegingen zijn Het Binnenhof (1945-1960), het Belgisch Dagblad (1915-1918), bedoeld voor Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog, en het Centraal blad voor Israelieten in Nederland (1886-1940). De kranten zijn onder meer afkomstig van het Museum Hoeksche Waard, de Universiteitsbibliotheek Amsterdam en de KB, de nationale bibliotheek.

Bijzondere toevoeging
Maaike Napolitano, coördinator van Delpher bij de KB, vindt dat het sowieso om een bijzondere toevoeging gaat: ‘In de eerste plaats ontbrak het AD nog in onze collectie grote naoorlogse kranten. Daar is nu een einde aan gekomen: maar liefst 16.500 krantenafleveringen van het AD zijn vanaf vandaag in Delpher te doorzoeken.’

Een ander bijzonder aspect van deze toevoeging is dat er voor het eerst kranten uit de 21ste eeuw bij zitten: de meest recente edities zijn namelijk uit 2005. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de kranten uit de periode 1995-2005 om auteursrechtelijke redenen niet online verschijnen; deze kunnen alleen in de KB zelf worden ingezien. Omdat de KB momenteel gesloten is vanwege de coronacrisis, zullen mensen die in deze edities geïnteresseerd zijn helaas nog even geduld moeten hebben.

Digitalisering historische kranten
Om belangrijk cultureel erfgoed duurzaam voor de toekomst te bewaren en voor een breed publiek toegankelijk te maken, worden vele papieren bronnen gedigitaliseerd door de KB. De website Delpher is ontwikkeld door de KB en de universiteitsbibliotheken van Leiden, Utrecht, Amsterdam en Groningen om deze bronnen te ontsluiten. Er staan tientallen miljoen pagina’s uit boeken, kranten en tijdschriften op en er worden continu nieuwe collecties toegevoegd. Delpher is hierdoor een onmisbare bron voor wetenschappers, genealogen, docenten en journalisten.

Bekijk het nieuwe materiaal op Delpher
De nieuw toegevoegde krantenafleveringen zijn hier te bekijken.