Arnhemse documentaire ‘Geheim aan de Rijn’ in première

Geïnterviewde Freek Jacobs met een mede-dienstplichtige bij 'het object Arnhem'. Privécollectie Freek Jacobs.

De spannende documentaire ‘Geheim aan de Rijn: verhalen over de Defensiehaven’ gaat donderdagavond 6 mei 2021 in première. De film ontrafelt in ongeveer dertig minuten de mysterieuze geschiedenis achter de Defensiehaven in Arnhem. Oud-militairen vertellen, soms voor het allereerst, over hun ervaringen rondom deze geheime haven aan de Rijn. Om 20.00 uur kunnen kijkers de voorstelling live volgen via mijnGelderland Facebook en website.  

Verborgen geschiedenis 

De Defensiehaven was onderdeel van de IJssellinie: een waterlinie uit de Koude Oorlog die het land moest beschermen tegen een mogelijke invasie van de Sovjet Unie. De IJssellinie en daarmee de Arnhemse haven waren tot het einde van de Koude Oorlog uiterst geheim. Verhalen over deze tijd zijn daarom heel schaars. En de verhalen die er zijn, zijn nog onbekend bij veel mensen. De documentaire ‘Geheim aan de Rijn’ gaat daar verandering in brengen. Voor de Gemeente Arnhem interviewde Erfgoed Gelderland oud-militairen die getuige waren van deze verborgen geschiedenis. Alletun Producties bracht de interviews samen tot een unieke documentaire.  

Verhalen en film 

Naast de documentaire zijn er tientallen verhalen geschreven op basis van de interviews. De première vindt online plaats op 6 mei om 20.00u . Alle Arnhemmers en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om bij de première aanwezig te zijn. Deelnemers aan het Facebook-evenement ontvangen voor aanvang een herinnering, zodat zij niets missen van de film.

Totstandkoming 

In het voorjaar heeft de gemeente Arnhem de Defensiehaven uitgebaggerd. Dat was een directe aanleiding om de verhalen achter de haven te verzamelen en toegankelijk te maken voor inwoners. Met behulp van het Ministerie van Defensie en Stichting Menno van Coehoorn zijn mensen opgespoord die nog herinneringen hebben aan de haven en aan de IJssellinie. Erfgoed Gelderland heeft die verhalen door middel van oral history interviews vervolgens opgehaald en vastgelegd. De interviews, in beeld gebracht en door Alletun Producties, vormen de kern van de documentaire.