Art Shoe Mafia: erfgoed op schoenen

Het glas-in-lood atelier van Frans Nicolas in Roermond bestaat al sinds 1855. Het inspireert ook de huidige generatie ontwerpers. Het Maastrichtse schoenenmerk Art Shoe Mafia lanceert in samenwerking met het Sociaal Historisch Centrum Limburg, het Gemeentearchief Roermond en Cuypershuis Roermond een collectie herenschoenen met ontwerpen van glas in lood uit het Roermondse atelier.

Roermond heeft een rijk verleden én heden op het gebied van monumentale glaskunst. In 1855 richt Frans Nicolas (1826-1894) in Roermond het bedrijf F. Nicolas op en start met het maken van gebrandschilderde glas-in-loodramen. Het atelier groeit uit tot het grootste bedrijf op dit gebied in Nederland.

In de 19e eeuw is er een herleving van de glasschilderkunst. De emancipatie van de katholieken zorgt voor een grote vraag naar kerken vaak in neogotische stijl met bijbehorende gebrandschilderde glas-in-loodramen. Een andere reden voor het ontstaan van kunstateliers is het feit dat Koning Willem I deze ondernemingen stimuleert.

Onder het motto Roermond Glazeniersstad’ staat de Roermondse glasschilderkunst tot begin 2020 in de schijnwerpers.

Van 07 juni 2019 t/m 16 februari 2020 is er in Museum Het Cuypershuis in Roermond een expositie te zien waarin de maakprocessen van glas-in-loodramen bij het atelier Nicolas en de schoenen van Art Shoe Mafia naast elkaar worden gezet. De nieuwe collectie schoenen staat daarbij centraal als gezamenlijk eindproduct.