Batzorgel Pieterskerk Breukelen klinkt weer als nieuw

Bätzorgel in Pieterskerk Breukelen
Bätzorgel in Pieterskerk Breukelen Foto: Michiel van 't Einde

Het monumentale Bätzorgel uit de oude Pieterskerk te Breukelen heeft een grote restauratie achter de rug. Tien maanden lang keken de kerkgangers in een akelige gat, maar afgelopen maand is het orgel in prachtige kleuren teruggekeerd in de kerk en hij klinkt weer als nieuw. Op zaterdagmiddag 23 maart a.s. vindt de officiële ingebruikname plaats van 15.00 uur tot 17.30 uur, iedereen is hierbij van harte welkom.

Het Bätzorgel van de Pieterskerk is gebouwd in 1787 door Gideon Thomas Bätz, telg uit een beroemde familie van orgelbouwers. Hij bouwde tevens orgels voor kerken in onder andere Loenen aan de Vecht, Amersfoort en Vleuten. De restauratie vond plaats bij orgel- en clavecimbelbouwer J.C. van Rossum in Wijk en Aalburg; hij werd bijgestaan door orgelrestauratieadviseur J.J. Steensma. Orgelkast en beelden zijn geschilderd door de specialisten Wolters & Ovink samen met de Breukelse schilders Vervat & De Jong. De kosten van de restauratie bedroegen 185.000 euro en zijn gedragen door diverse fondsen, particulieren en de Protestantse gemeente Breukelen.

Het programma

Het programma van de officiële ingebruikname start om 15.30 uur met een toelichting op de bijzondere geschiedenis van de Pieterskerk en haar fraaie orgel. Hierna zal mevrouw Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht, het Gilde der Orgeltreders instellen. Vervolgens zullen organisten en specialisten het orgel laten horen en de restauratie toelichten. Na afloop van het officiële gedeelte is er tot 17.30 uur gelegenheid na te praten en het orgel te bekijken onder het genot van een hapje en een drankje.

Aanmelden

Voor het bijwonen van deze bijzondere bijeenkomst op 23 maart kunt u zich aanmelden bij de Stichting Vrienden van de Pieterskerk via de website www.vriendenvandepieterskerk.nl.

Adres en routebeschrijving

De Pieterskerk vindt u aan de Straatweg 59 en parkeren kunt u op het Kerkplein achter de kerk of aan de Markt te Breukelen. Breukelen heeft echter ook een prima treinverbinding en op de Markt bevindt zich de dichtstbijzijnde bushalte. Zie ook www.pieterskerk.info.