Historici: ‘Beeld van de Romeinen in tv-serie ‘Het verhaal van Nederland klopt’ niet!’

Still uit Verhaal van Nederland.

Afgelopen woensdag keken ruim 2 miljoen mensen naar ‘Het verhaal van Nederland’, maar historici en archeologen fronsten wel enkele keren de wenkbrauwen.

“Ik ben erg geschrokken van de inhoud. Alle vooroordelen over de Romeinen, die we al vijftien jaar proberen te bestrijden, werden ineens weer bevestigd”, zegt de Nijmeegse historicus Paul van der Heijden. “De Romeinen worden afgeschilderd als bezetters. De waarheid is veel complexer, er vond een romanisering plaats in heel Europa.”

“Natuurlijk begrijp ik dat ze een lekker smeuïg verhaal willen vertellen. Maar op deze manier wordt de Romeinse tijd nog steeds niet gezien als een belangrijke periode in onze geschiedenis.”

Lees het hele bericht bij de Gelderlander (€). Het bericht staat achter een betaalmuur. De Gelderlander biedt u enkele artikelen gratis aan.

  1. De bezwaren tegen aflevering 2 deel ik. Vanuit het zuiden van ons land heb ik de opstand van de Eburonen onder Ambiorix in dit verhaal gemist. Alle aandacht gaat naar Civilis, zoals ze dat in de Republiek in de 17e eeuw ook gedaan zouden hebben…
    Erger nog is aflevering 3. Bij het verhaal over de kerstening had ik wel een vermelding van Susteren (Willibrord) of Maastricht (bisdom met bisschop Lambertus) verwacht, maar geen letter wordt eraan gewijd. Alsof er buiten Utrecht (en Dokkum) niets belangrijks is geweest…

  2. Ach…. het zijn ook maar tv makers, alles wat uit dat tv kastje komt berust grotendeels op flauwekul. Van reclame tot journaal en alles er tussenin, het is eigenlijk een belediging voor de iets intelligentere Nederlander, maar deze kijkt over het algemeen nauwelijks nog tv.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.