Begraafplaats met tientallen skeletten uit vijftiende eeuw ontdekt in Rottum

Referentiebeeld.
Referentiebeeld. Foto: Chelms Varthoumlien via Unsplash

Archeologen hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan op een begraafplaats in Rottum. Tijdens opgravingen zijn tientallen skeletten uit de vijftiende eeuw gevonden. De vondst is van groot historisch belang en werpt nieuw licht op de begrafenispraktijken van die tijd.

De begraafplaats werd gevonden tijdens werkzaamheden voor een nieuw bouwproject. Archeologen werden ingeschakeld om de locatie te onderzoeken en vonden al snel sporen van een oude begraafplaats. Na een grondige opgraving bleek dat er tientallen graven waren met skeletten uit de vijftiende eeuw.

Volgens de archeologen zijn de skeletten van groot belang voor ons begrip van de begrafenispraktijken in die tijd. Het lijkt erop dat de graven niet erg diep waren en dat de lichamen zonder doodskist werden begraven. Dit was destijds een gebruikelijke praktijk, maar het is niet vaak meer terug te vinden in archeologische vondsten.

De archeologen zijn nog bezig met het onderzoeken van de skeletten en hopen meer te weten te komen over de mensen die begraven zijn op de begraafplaats. Mogelijk kan de vondst meer inzicht geven in de gezondheid, leefomstandigheden en zelfs de sociale structuur van de mensen uit die tijd.

De lokale overheid heeft aangegeven dat er plannen zijn om de vondst te behouden en toegankelijk te maken voor het publiek. Op die manier kunnen geïnteresseerden meer te weten komen over de geschiedenis van de regio en de begrafenispraktijken uit de vijftiende eeuw.