Beleef Hernen 1544

Vanaf 4 april aanstaande zal Geldersch Landschap & Kasteelen bezoekers deelgenoot maken van de bouw- en inrichtings­bezigheden van Reyner van Wijhe en zijn echtgenote. Het bijna lege kasteel wordt mede dankzij het publiek tot leven gewekt. Regelmatig zijn er ambachten te zien; van stenenbakkers tot  wolwerkers. Ook nieuw is dat bezoekers een rondgang maken met een pratende lantaarn. Voor volwassenen zal historisch figuur Reyner vertellen, voor kinderen vertelt een muis het verhaal.

Het Paasweekend is het openingsweekend; 4, 5 en 6 april staat de poort open van 13-17 uur.

Deze dagen ‘wonen’ twee families op het kasteel, die de bezoeker een kijkje in hun leven, wonen en werken in de 16deeeuw gunnen.

Bij de demonstraties ‘kloostermoppen’ maken, zullen bezoekers getuige zijn van het hele proces van bakstenen vormen zoals dat er in de 16de eeuw  aan toeging. Natuurlijk mogen de toeschouwers ook zelf een steentje bijdragen. Middeleeuws koken is te zien en te ruiken en tot slot kunnen bezoekers aansluiten bij speciale rondleidingen.

Echt middeleeuws
Kasteel Hernen in Hernen (gem. Wijchen) is bij uitstek de plaats om de late Middeleeuwen te zien en te ervaren. Het is een zeldzaam voorbeeld van een in authentieke staat bewaard gebleven middeleeuws kasteel. De laatste uitbreiding vond plaats in opdracht van Reyner van Wijhe en Margreta van Egeren van den Diesdonck, die in 1544 de heerlijkheid Hernen erfden. Op deze historische lijn is de nieuwe presentatie gericht.

Feestelijke start 75 jaar Geldersche Kasteelen
De wens van de laatste eigenaar van kasteel Hernen was om dit monument voor de toekomst veilig te stellen en te restaureren. In 1940 vormde dat de aanleiding om de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen op te richten. Precies 75 jaar later viert Geldersche Kasteelen haar jubileum en realiseert zij een nieuwe publiekspresentatie op Hernen.
In 2015 worden diverse jubileumactiviteiten gehouden op de 7 opengestelde kastelen. Meer informatie staat op www.glk.nl/kastelen.

De werkzaamheden waren mede mogelijk dankzij een bijdrage van de provincie Gelderland.