Bijzondere landgoedverhalen in beeld

Klik hier om de filmpjes te bekijken

Een boom met oorlogsschade, een bekende schrijver die in de oorlog een object uit het kasteel ‘leende’ en een middeleeuwse toren die in de 20e eeuw het onderkomen werd van een exclusief gezelschap… De Landgoederenzone is méér dan alleen de landgoederen en buitenplaatsen. Erfgoedhuis Zuid-Holland filmde de bijzondere verhalen van de mensen die zich voor dit erfgoed inzetten. Er zijn zes korte filmpjes gemaakt over landgoed Te Werve in Rijswijk, kasteel Oud Poelgeest in Oegstgeest en buitenplaats Berbice in Voorschoten.

De verhalen laten je anders kijken naar zaken waar je normaal misschien aan voorbij zou lopen. Zo vertelt vrijwilliger Bart Tent van landgoed Te Werve over een boom die als gevolg van een bom in de Tweede Wereldoorlog een rare vorm heeft en over een brug die in een bijzondere hoek is gebouwd. Ook het verhaal over Kasteel Oud-Poelgeest gaat over een gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog. Schrijver Jan Wolkers woonde als jongen in de buurt en toen de Duitsers, die het kasteel hadden opgeëist in de oorlog, er na Dolle Dinsdag vandoor gingen, greep hij de kans om binnen een kijkje te nemen. Hennie Völker-Dieben, voorzitter van de stichting Erfgoed Oud-Poelgeest vertelt over de objecten die hij meenam en de zoektocht ernaar.

Twee vrijwilligers van buitenplaats Berbice in Voorschoten geven een inkijkje in de tuingeschiedenis van deze buitenplaats. Een aanrader voor iedereen met interesse in tuinhistorie is het filmpje over de zeer bijzondere fruitmuren uit de 17de eeuw die het mogelijk maakten om soorten te telen die normaliter alleen in een warmer klimaat mogelijk waren. Interessant is ook het verhaal over de rozentuin op deze buitenplaats. Deze werd door de toenmalige eigenaresse om strategische redenen ingericht, namelijk om te voorkomen dat er een weg werd aangelegd over het landgoed. Haar inspanningen slaagden en inmiddels ligt mejuffrouw Begeer zelf in de rozentuin begraven.

De filmpjes zijn te vinden op www.geschiedenisvanzuidholland.nl en op het YouTubekanaal van Erfgoedhuis Zuid-Holland: https://www.youtube.com/user/ErfgoedhuisZH/videos