Bijzondere middeleeuwse vondst op Stratumseind

Honderden feestende mensen liepen er jarenlang nietsvermoedend met een biertje in de hand langs, in een horecapand op het Stratumseind (een straat in de binnenstad van Eindhoven). Begrijpelijk, want van de buitenkant is er niks te zien. Maar bijzonder is die wel: delen van een middeleeuwse muur. Tijdens een verbouwing kwam een aannemer de muur op het spoor.

De aannemer schakelde bouwhistoricus Jan van der Hoeve in, die direct contact opnam met cultuurhistoricus Bauke Hüsken, ook lid van de Eindhovense erfgoedorganisatie Henri van Abbestichting. Hij snelde zich naar het monumentale pand op het Stratumseind om te zien wat deze muur zo speciaal maakt. Al gauw kwam hij erachter dat de kleine, houten balken die ertussenin zitten heel oud zijn.

Korbelen
Deze houten planken, ook wel korbelen genoemd, werden in de middeleeuwen gebruikt als steunbalken voor de bovenverdieping. De meeste huizen staken vroeger een gedeelte uit, waardoor de korbelen nodig waren.

Vroeger vormde het pand op het Stratumseind, met het gebouw ernaast, één woning. De houten balken zaten waarschijnlijk aan de gevel van beide huizen.

De restanten zouden tussen het jaar 1300 en 1500 gebouwd zijn. Hüsken vermoedt rond 1350 vanwege de techniek waarmee de constructie is gebouwd. Tot op heden zijn er nergens anders in de stad sporen gevonden van deze omvang uit die tijd.

Renovatie
Eerder nog waren er discussies over of het oude horecapand gesloopt moest worden omdat het niet veilig zou zijn. Na protest in de stad werd er toen toch voor gekozen om het gebouw te renoveren.

Nu dat deze unieke vondst is gedaan, moet er gekeken worden naar manieren om deze goed te bewaren. De gemeente heeft akkoord gegeven om glazen platen voor de houten balken te plaatsen. Daarnaast wil Hüsken een plaquette naast de balken plaatsen. Dit zou duidelijkheid en uitleg moeten geven aan de mensen die er langslopen. Wanneer er een geschikt plan is, kan de verbouwing weer van start gaan. Een restaurant en een aantal woningen nemen dan plek in het pand.

Afbeelding: Photoangel op Freepik
Bron: Studio040