Bijzondere vondst bij renovatie Binnenhof: Eeuwenoude graven volledig bewaard  

Tijdens de lopende renovatie van de Hofkapel op het Binnenhof werden onverwachte vondsten gedaan door archeologen en bouwhistorici, die aanvankelijk zand en puin verwachtten. 

Grafzerk en grafkelder vol historische betekenis 

Onder de vloer van de Hofkapel, die teruggaat tot 1289 en ooit werd gesticht door graaf Floris de Vijfde, troffen ze niet alleen een grafzerk aan maar ook een holle ruimte met een grafkelder waarin resten van grafkisten werden ontdekt. De kapel diende eeuwenlang als begraafplaats voor vooraanstaande personen en was eerder al twee keer onderzocht in 1770 en 1879. Sinds 1879 dient de Hofkapel als kantoorruimte. 

Verwondering en belang van de vondsten 

De eerste ontdekking deed zich voor aan de oostzijde van de kapel, waar archeologen aanvankelijk enkel zand en puin verwachtten. Tot hun verbazing stuitten ze op een gemetselde laag die leidde naar een holle ruimte met een grafkelder. Een andere opmerkelijke vondst was een grafzerk uit 1556, vermoedelijk afkomstig van de oorspronkelijke kapel die ooit verplaatst werd. 

Belang van het behoud van de zerken 

Volgens bouwhistoricus Hein Hundertmark zijn de zerken van onschatbare waarde. Door de vondsten kan nu geconcludeerd worden dat tenminste één zerk verplaatst en als een soort archeologisch monument bewaard is gebleven onder de grond. Deze vondsten werpen nieuw licht op de geschiedenis van de Hofkapel en het Binnenhof. 

Nieuwe inzichten in bouwgeschiedenis 

Tijdens het onderzoek is ook de fundering van de Hofkapel onderzocht, waarbij opmerkelijke bouwsporen zijn ontdekt. Dit biedt waardevolle inzichten in de bouwgeschiedenis van het monument, met name de uitbreiding in 1453 en het hergebruik van 13de-eeuwse stenen in een 15de-eeuwse context. 

Een historisch verhaal in ontwikkeling 

Dit recente onderzoek draagt bij aan een nauwkeuriger historisch verhaal over de Hofkapel en het Binnenhof. De sporen en vondsten worden momenteel geanalyseerd en zullen over ongeveer twee jaar worden gepresenteerd. Daarnaast staat nog archeologisch onderzoek gepland aan de westzijde van de voormalige Hofkapel bij de uitbouw van het Mary Stuartkabinet uit de zeventiende eeuw.