Laatste kans aanmelden BNG Bank Erfgoedprijs: Gemeente meld je aan!

Laatste kans voor gemeenten om zich aan te melden voor de BNG Bank Erfgoedprijs, de sluitingsdatum is vrijdag 25 november. Het thema voor 2023 is groen erfgoed. Lees meer over het thema, de criteria, en de aanmeldprocedure: https://erfgoedstem.nl/aanmelden-bng-bank-erfgoedprijs-gestart/, voor vragen kunt u mailen naar info@kunsten92.nl.

De BNG Bank Erfgoedprijs 2023 is de prijs voor de gemeente die het beste met zijn erfgoed omgaat en daar op inspirerende wijze zijn inwoners bij betrekt. De BNG Bank Erfgoedprijs ter waarde van € 25.000 wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds en wordt al sinds 2010 jaarlijks uitgereikt.

Elke gemeente kan meedingen naar de BNG Bank Erfgoedprijs 2023, die wordt georganiseerd door het Erfgoedplatform van Kunsten ’92. Met deze prijs willen we goede voorbeelden delen en andere gemeenten inspireren.

Thema 2023: Groen erfgoed
Het thema van 2023 is Groen erfgoed. Dat is de verzamelnaam voor historische groen-aanleggen zoals tuinen, parken, woonwijken, verdedigingswerken, cultuurlandschappen, begraafplaatsen, buitenplaatsen en landgoederen. Groen erfgoed vormt een integraal onderdeel van onze landschappen en leefomgeving.

Tijdens de lockdowns zijn we ons als samenleving nóg meer bewust geworden van de intrinsieke waarde van deze historische plekken. Groen erfgoed staat onder toenemende druk vanwege klimaatverandering, die problemen zoals bodemdaling, droogte en overstromingen met zich meebrengt. Hoe wordt groen erfgoed – getuige de steeds veranderende relatie tussen mens en natuur – binnen gemeenten gewaarborgd en bewaard, en hoe geeft het vorm aan de toekomst van onze gemeenten?

Gemeenten kunnen zichzelf aanmelden, maar het is ook mogelijk om als organisatie of als persoon een gemeente voor te dragen.

Lees op onze website meer over het thema en over de aanmelding