BOEi start restauratie Dongecentrale

Op het terrein van de Dongecentrale in Geertruidenberg is onlangs gestart met de restauratie van het Filterhuis. Het gebouw krijgt nieuwe dakbedekking, het voegwerk in de gevels wordt hersteld en de kozijnen, ramen en deuren worden gerestaureerd. De Dongecentrale, die uit meerdere gebouwen bestaat, is één van de grote erfgoedcomplexen die provincie Noord-Brabant de komende jaren herbestemt. Dit doet de provincie samen met non-profitorganisatie BOEi. De start van de restauratie van het filterhuis is een belangrijke stap in dit proces. De werkzaamheden aan het Filterhuis moeten in maart 2016 klaar zijn. De provincie en BOEi willen het gebouw dan tijdelijk gaan verhuren als evenementenlocatie.

Evenementenlocatie
Het filterhuis leverde in het verleden het koelwater voor de energiecentrale en staat pal langs de Donge. Gezien deze ligging aan het water en de karakteristieke uitstraling, is er veel interesse voor tijdelijk gebruik van de locatie. Daarom wordt het Filterhuis als eerste aangepakt. Het hoofdgebouw van de centrale, het kantoor en de dienstwoningen worden de komende jaren in fasen gerestaureerd. Voor deze fase is vorig jaar een subsidie verleend. Na een periode van aanbesteding van het werk en voorbereidende werkzaamheden, is deze week met de werkzaamheden gestart.

Herbestemming
BOEi en de provincie werken gezamenlijk aan plannen voor het gebruik van de centrale op lange termijn. Het streven van de beide partijen is om met de herbestemming van de Dongecentrale uiteindelijk weer aan te sluiten bij de oorspronkelijke functie van het gebouw.

Gedeputeerde Henri Swinkels: “De Dongecentrale is de eerste provinciale elektriciteitscentrale in Brabant. Doordat Brabantse bedrijven vanuit hier centraal van energie werden voorzien, hoefden zij niet allemaal hun eigen stoomgeneratoren te hebben. Dat is een belangrijke impuls geweest voor de Brabantse economie. Daarom is deze centrale belangrijk voor de verhalen van Brabant. Ik ben blij dat na lange tijd nu gestart wordt.”

Nieuw hoofdstuk
Directeur Arno Boon van BOEi: ”Ons idee van dit soort projecten is dat we gebouwen bewaren en met de herbestemming een nieuw hoofdstuk toevoegen aan die verhalen. Bovendien doen we dat door er voor te zorgen dat de projecten zichzelf op lange termijn zelf kunnen bedruipen.”