BOEi zoekt naar creatieve oplossingen voor Gedenknaald KVL Oisterwijk

Gedenknaald Oisterwijk
Gedenknaald Oisterwijk Foto Jan van Dalen via BOEi

BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, organiseert op donderdag 16 mei om 19:00 een informatieavond over de gedenknaald bij de voormalige KVL-fabriek in Oisterwijk. Tijdens deze avond worden er verschillende scenario’s voor restauratie en herplaatsing van de gedenknaald gepresenteerd. Naast het voorleggen van bestaande plannen, vraagt BOEi geïnteresseerden ook met andere creatieve oplossingen te komen, waarmee de gedenknaald voor toekomstige generaties behouden kan blijven.

BOEi is eigenaar van het tufstenen monument, gemaakt door de Bredase beeldhouwer Toon van de Wiel en op 27 oktober 1941 door het personeel van de Koninklijke Verenigde Leder aangeboden, ter ere van het toen 25-jarig bestaan van de fabriek.

De tufsteen is door weersinvloeden zwaar geërodeerd en werd afgelopen winter door BOEi ingepakt om verder afbrokkelen te voorkomen. Eén van de opties is verplaatsing naar een locatie in één van de fabrieksgebouwen, maar dat gaat zeker € 50.000,- kosten. Daarnaast onderzoekt BOEi de optie van een glazen ‘stolp’ (€ 70.000,-) of een 3D-print van het origineel. Stichting Vrienden van BOEi wil in het voorjaar van 2020 een crowdfundingsactie organiseren om behoud van de gedenknaald mogelijk te maken. 

Tijdens de informatieavond op donderdag 16 mei, vanaf 19:00 in Keuken van Leer op het KVL-terrein, worden de verschillende opties besproken en nodigt BOEi eenieder uit om met innovatieve oplossingen te komen.

Aanmelden voor deze informatieavond gaat middels een e-mail aan communicatie@BOEi.nl.