Boek: Koninklijk Blauw, het mooiste Delfts aardewerk van Willem en Mary

Het boek bij de tentoonstelling is er! Door corona vertraagd maar nu zijn toch de tentoonstelling én het boek compleet en is en daarmee is het allermooiste Delfts aardewerk bijeengebracht: Koninklijk Blauw. Het is een unieke kans om deze topstukken bij elkaar te zien.

KONINKLIJK BLAUW

Het mooiste Delfts aardewerk van Willem en Mary

Onder redactie van Suzanne Lambooy

Van metershoge bloempiramides tot tuinvazen en confiturenschalen: in de late zeventiende eeuw werd het mooiste tinglazuuraardewerk van Europa gemaakt bij de plateelbakkerijen in Delft. De bloeiperiode van Delfts aardewerk valt samen met de regeerperiode van Willem III (1650-1702) en Mary II Stuart (1662-1695). Zij verzamelden dit fraaie, verfijnde keramiek uit Delft. Sterker nog, ze waren belangrijke pleitbezorgers. In het bijzonder Mary gold als een ware ambassadeur voor Delfts aardewerk en zij liet dit in opdracht maken bij plateelbakkerij De Grieksche A.

Delfts aardewerk kent ook eigentijdse koninklijke uitingen, zoals het nieuwe staatsbanketservies ‘Blossom Panache’ uit 2017, waarvan enkele stukken in het boek worden getoond. Of bijvoorbeeld in een installatie geïnspireerd op wandbespanningen voor de Blauwe Salon van Paleis Huis ten Bosch in 2019.

288 pagina’s, luxe paperback, 24 x 28 cm, 288 illustraties, ISBN 978 94 6262 292 0, € 29,95 (per 1 december 2020: € 32,50). Het boek is hier te bestellen.

Tentoonstelling

De expositie in het Kunstmuseum Den Haag is nog te bezoeken tot en met 22 november 2020.

Video: Kunstmuseum Den Haag

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Gisolf (e: jgisolf@uitgeverijdekunst.nl).