Boek: Meesterwerk Nederlands landschap

Onlangs is het boek Meesterwerk Nederlands landschap verschenen. Hierin zijn de mooiste schilderijen uit de Rijkscollectie opgenomen.

Meesterwerk Nederlands landschap laat u het Nederlands landschap beleven. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar het landschap op korte afstand zo divers is als in Nederland. Nergens is de interactie tussen water en land, en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Ga op pad en ontdek de geschiedenis van jouw favoriete landschap.

Het boek is uitgegeven door Blikveld in Zandvoort en kost € 12,95.

Dit is een schilderij van Pieter de Molijn geschilderd tussen 1620 en 1661. Hier zien we hoe bomen en struiken het zand vangen. Een proces dat bewust werd ingezet om te voorkomen dat zandverstuivingen hele dorpen bedolven.

Liever luisteren dan lezen?

Vorig jaar, het jaar van van ‘Ode aan het landschap’, hebben de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Staatsbosbeheer acht fietsroutes ontwikkeld die iets vertellen over de geschiedenis van zes Nationale Parken. Acht routes van rond de 40 kilometer, twee vanuit Schoorl, twee door de Biesbosch, één door het Dwingelderveld, één door de Weerribben en één langs het Lauwersmeer. Met de telefoon en een oortje volgt u de routeaanwijzingen en krijgt u veel te horen over de omgeving waar u fietst. Op een aantal plaatsen kunt u stoppen en schilderijen bekijken die ook iets over dat landschap vertellen.

De app kunt u zonder kosten downloaden van uw app-store of play-store.