De Erfgoedstem

Nieuws en actualiteit over erfgoed en archeologie

MENUMENU
  • Home
  • De Erfgoedstem
    • Redactie

      Nieuwezijds Kolk 28 1012 PV Amsterdam

      Nieuws melden: redactie@erfgoedstem.nl
    • Sponsors

      Onze sponsors Adverteren in de Erfgoedstem

      Over De Erfgoedstem Publiceren in de Erfgoedstem
    • Privacy

      CookiesPrivacy Verklaring

  • Nieuwsbrieven
    • Aanmelden Erfgoedstem Afmelden Erfgoedstem
    • Nieuwsbrief archief
    • Archweb mailinglist
  • Erfgoedagenda


    • Congressen, studiedagen en lezingen


    • Cursussen en workshops


    • Oproepen en calls
  • Erfgoedvacatures
    • Vacature plaatsenVacaturebank
  • Blogs
    • Op zoek naar Faro
    • Alma Hoekstra
    • Frank Strolenberg
    • Gertjan de Boer
    • Herbert-Jan Hiep
    • Jona Lendering
    • Johan Teters
    • Léontine van Geffen-Lamers
  • Over Erfgoedstem
  • Adverteren
  • Archeologie
  • Gebouwd erfgoed
  • Groen erfgoed
  • Museumnieuws
  • Zoek

Boerderij van Parc Broekhuizen krijgt herontwikkeling als duurzaam restaurant

12 januari 2021 • 98 • Door Redactie • Bron: Persbericht Braaksma & Roos Architectenbureau

Parc Broekhuizen Foto: Braaksma & Roos Architectenbureau

Na de herontwikkeling van het hoofdhuis en het koetshuis tot hotel, restaurant en evenementenlocatie in 2016 is nu ook de herontwikkeling van de boerderij van Parc Broekhuizen voltooid. Het gesloten gebouw is getransformeerd tot een warm, gastvrij en duurzaam restaurant voor de bezoekers van het landgoed.

Herstel van het historisch-ambachtelijke karakter
De boerderij behoort tot de oudste gebouwen van het landgoed en dateert vermoedelijk uit de vijftiende eeuw. In de afgelopen decennia was het vervallen gebouw grotendeels opnieuw opgebouwd, maar zijn enkele bijzondere historische elementen bewaard gebleven; de oorspronkelijke gemetselde voorgevel, de binnenwanden en een grote schouwpartij. Braaksma & Roos Architectenbureau heeft deze elementen bij de herontwikkeling gekoesterd en weer een prominente plek in het ontwerp gegeven. De nieuwe, traditionele houten kapconstructie versterkt het historisch-ambachtelijke karakter van de boerderij.

Foto: Parc Broekhuizen

Boerderij en moestuin weer verbonden
De boerderij had van oudsher een sterke link met de moestuin en de vijver, die bij de herontwikkeling van het hoofdhuis en het koetshuis in 2016 al in oude luister waren hersteld. Met de transformatie tot horeca is de link met de moestuin versterkt; restaurant LOF is zelfvoorzienend en serveert wat er
in eigen tuin groeit.

Van gesloten naar transparant
De nieuwe transparante serre opent het gebouw naar de tuin. De inspiratie voor het ontwerp werd gevonden in de typologie van de plantenkas die
vroeger tegen de boerderij heeft gestaan. Ook aan de voorzijde zijn de gesloten metselwerk gevels geopend. De nieuwe hoge glazen ramen en puien zijn strak in het metselwerk gezaagd en rondom afgezet met een antraciet stalen kader dat het karakter van het metselwerk versterkt.

Foto: Parc Broekhuizen

Een gasloos restaurant
Het restaurant is volledig van het gas af en is voorzien van vijf warmte- terugwinunits die de boerderij verwarmen en koelen. Deze units zijn naast
het gebouw uit het zicht in het groen weggewerkt. De installatietechniek is volledig in het ontwerp geïntegreerd. Een complexe puzzel, want het openkeukenconcept vereist flinke installaties. Passend bij de uitstraling van de houten balken en de ruwe metselwerk wanden in het interieur zijn de
installaties hier meer zichtbaar. In het exterieur zijn ze echter zeer subtiel verborgen; ventilatieroosters zijn onzichtbaar verwerkt in de dakkapellen en de afzuiging van de keuken vindt plaats via de schoorsteen.

Warm, aards en natuurlijk
In het inrichtingsconcept, dat werd ontwikkeld door interieurarchitect Judith van Mourik, is het stoere en robuuste karakter van de boerderij gecombineerd met warme, aardse kleuren en natuurlijke materialen
zoals leem, zacht bruin leer en hout – van bomen uit het park. LOF heeft vier eigen sferen; aan de chef’s table in de keuken is plaats voor acht personen, de tuinkamer in de transparante serre biedt uitzicht op
de moestuin, de historische opkamer heeft mogelijkheden voor private dining en de keukenkamer is gelegen in de open hoge ruimte voor
de keuken.

Foto: Parc Broekhuizen



Gerelateerd

Categorie: Bedreigd Erfgoed, Buitenplaatsen en kastelen, Herbestemming, — ESF Tags: BraaksmaenRoosArchitectenbureau, ParcBroekhuizen

Geef een reactie Reactie annuleren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.

Aanmelden nieuwsbrief


Bekijk eerdere nieuwsbrieven.

Populaire berichten & pagina’s

  • Bezoeker ontdekt onbekende Romeinse 'keizerskop' in Delftse collectie
  • Nieuw platform collectioneurs.nl voor verkoop kunst, design en antiek
  • Nostalgie is hip op Facebook
  • Vrijstaand schoolmeestershuis te koop voor 1 euro
  • Twintig jaar bouwhistorisch onderzoek in Leiden op de kaart
  • Nederlandse Vuurtoren Vereniging stelt zich voor
  • Archeologische vondsten op plek brugongeval Alphen aan den Rijn
  • Overijssel zoekt creatieve oplossingen voor leegstaande boerderijen
  • Restauratie Domkerk Utrecht klaar? ‘Het werk is nooit af’
  • Middeleeuwse stadsmuur aan de Kampervest Haarlem

Meest gelezen (week)

  • Nostalgie is hip op Facebook
  • Twintig jaar bouwhistorisch onderzoek in Leiden op de kaart
  • Archeologische vondsten op plek brugongeval Alphen aan den Rijn
  • Worden het de Roaring Twenties voor de Bloemkoolwijk?
  • Faro-blog: Wat kan de koningin van de ivoren toren leren van planologie
  • Nieuw platform collectioneurs.nl voor verkoop kunst, design en antiek
  • Oproep: Stop de verkoop van Recreatieoord Hoek van Holland
  • Herbestemming voor Gele Loods in Vesting Naarden
  • Hotel Britannia: 'De graffitiverf droop op het mozaïek'
  • Boerderij van Parc Broekhuizen krijgt herontwikkeling als duurzaam restaurant

Meest gelezen (maand)

  • Oproep: Stop de verkoop van Recreatieoord Hoek van Holland
  • Archeologische vondsten op plek brugongeval Alphen aan den Rijn
  • Schoolerfgoed kan vaak rekenen op steun uit de buurt
  • Nostalgie is hip op Facebook
  • 'Al ingestort' rijksmonument in Heumen zonder toestemming gesloopt
  • Vrijstaand schoolmeestershuis te koop voor 1 euro
  • Twintig jaar bouwhistorisch onderzoek in Leiden op de kaart
  • Kasteel Neubourg, opnieuw beklopt en betast
  • De top 5 meest gelezen Erfgoedstem-berichten van 2020
  • 10 Opmerkelijke Erfgoedstem-nieuwtjes uit 2020

Meest gelezen (jaar)

  • Kasteel Neubourg, opnieuw beklopt en betast
  • In Drenthe en Overijssel stonden veel meer middeleeuwse kastelen dan gedacht
  • Verborgen kasteel Oud Haerlem blijkt 'enorm' te zijn
  • Wonen in een monumentaal pand? 4 tips
  • 'Al ingestort' rijksmonument in Heumen zonder toestemming gesloopt
  • Vrijstaand schoolmeestershuis te koop voor 1 euro
  • Beeldbank Amsterdam uitgebreid met 43.000 nieuwe foto's
  • Buurtbewoners komen in opstand tegen plannen Paleis Soestdijk
  • Zonnepanelen op monumenten – hoe zit het nou?
  • Interactieve kaart toont volledig middeleeuwse kastelenlandschap

Copyright © 2021 Erfgoedstem · Site door buro KREAS

Wij gebruiken cookies om onze website ter verbeteren. U kunt deze cookies uitzetten. Cookies Statement. Geen probleemGeen cookies