Deze site is 'Under Construction', nog even geduld
Parc Broekhuizen Foto: Braaksma & Roos Architectenbureau

Boerderij van Parc Broekhuizen krijgt herontwikkeling als duurzaam restaurant

Na de herontwikkeling van het hoofdhuis en het koetshuis tot hotel, restaurant en evenementenlocatie in 2016 is nu ook de herontwikkeling van de boerderij van Parc Broekhuizen voltooid. Het gesloten gebouw is getransformeerd tot een warm, gastvrij en duurzaam restaurant voor de bezoekers van het landgoed.

Herstel van het historisch-ambachtelijke karakter
De boerderij behoort tot de oudste gebouwen van het landgoed en dateert vermoedelijk uit de vijftiende eeuw. In de afgelopen decennia was het vervallen gebouw grotendeels opnieuw opgebouwd, maar zijn enkele bijzondere historische elementen bewaard gebleven; de oorspronkelijke gemetselde voorgevel, de binnenwanden en een grote schouwpartij. Braaksma & Roos Architectenbureau heeft deze elementen bij de herontwikkeling gekoesterd en weer een prominente plek in het ontwerp gegeven. De nieuwe, traditionele houten kapconstructie versterkt het historisch-ambachtelijke karakter van de boerderij.

Foto: Parc Broekhuizen

Boerderij en moestuin weer verbonden
De boerderij had van oudsher een sterke link met de moestuin en de vijver, die bij de herontwikkeling van het hoofdhuis en het koetshuis in 2016 al in oude luister waren hersteld. Met de transformatie tot horeca is de link met de moestuin versterkt; restaurant LOF is zelfvoorzienend en serveert wat er
in eigen tuin groeit.

Van gesloten naar transparant
De nieuwe transparante serre opent het gebouw naar de tuin. De inspiratie voor het ontwerp werd gevonden in de typologie van de plantenkas die
vroeger tegen de boerderij heeft gestaan. Ook aan de voorzijde zijn de gesloten metselwerk gevels geopend. De nieuwe hoge glazen ramen en puien zijn strak in het metselwerk gezaagd en rondom afgezet met een antraciet stalen kader dat het karakter van het metselwerk versterkt.

Foto: Parc Broekhuizen

Een gasloos restaurant
Het restaurant is volledig van het gas af en is voorzien van vijf warmte- terugwinunits die de boerderij verwarmen en koelen. Deze units zijn naast
het gebouw uit het zicht in het groen weggewerkt. De installatietechniek is volledig in het ontwerp geïntegreerd. Een complexe puzzel, want het openkeukenconcept vereist flinke installaties. Passend bij de uitstraling van de houten balken en de ruwe metselwerk wanden in het interieur zijn de
installaties hier meer zichtbaar. In het exterieur zijn ze echter zeer subtiel verborgen; ventilatieroosters zijn onzichtbaar verwerkt in de dakkapellen en de afzuiging van de keuken vindt plaats via de schoorsteen.

Warm, aards en natuurlijk
In het inrichtingsconcept, dat werd ontwikkeld door interieurarchitect Judith van Mourik, is het stoere en robuuste karakter van de boerderij gecombineerd met warme, aardse kleuren en natuurlijke materialen
zoals leem, zacht bruin leer en hout – van bomen uit het park. LOF heeft vier eigen sferen; aan de chef’s table in de keuken is plaats voor acht personen, de tuinkamer in de transparante serre biedt uitzicht op
de moestuin, de historische opkamer heeft mogelijkheden voor private dining en de keukenkamer is gelegen in de open hoge ruimte voor
de keuken.

Foto: Parc Broekhuizen