Op 2 februari feliciteert burgemeester Eberhard van der Laan de honderdjarige Bond Heemschut. In 1911 richtten verontruste burgers deze erfgoedvereniging op ter bescherming van “stad en stedenschoon”. De eerste vergadering werd onder voorzitterschap van architect K.P.C. de Bazel gehouden in De Munt en daarom onthult wethouder Boudewijn Oranje een herinneringsplaquette, het verjaardagscadeau van stadsdeel Centrum aan Heemschut.
QR-code
De plaquette, die later geplaatst zal worden op De Munt, is voorzien van een qr-code die passanten met hun mobiele telefoon kunnen scannen om zo het historische verhaal van deze plek te lezen. Heemschut viert het Eeuwfeest verspreid over het jaar met een gevarieerd aanbod aan evenementen zoals deelname aan de Nederlandse Restauratiebeurs, een onderwijsproject in Amersfoort, een Bijzondere Algemene Vergadering van Leden in de Ridderzaal, het Forum Volunteers in the service of European Heritage over vrijwilligers in de erfgoedsector in samenwerking met Europa Nostra, participatie in de World Canals Conference in Groningen en het Symposium Particuliere Erfgoedzorg in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.
Boek over Bond Heemschut
Bovendien verschijnen er een jubileumboek, een film en een speciale themapostzegel. De BankGiro Loterij ondersteunt het Eeuwfeest met een financiële bijdrage. De zorg voor waardevol erfgoed is geen vanzelfsprekende zaak. Verwaarlozing, sloop en onnadenkend handelen vormen actuele bedreigingen. De Bond Heemschut zet zich met vrijwilligers in voor de bescherming van waardevol erfgoed.
En Heemschut werkt aan een mentaliteitsverandering. Karel Loeff, directeur van Heemschut: “In onze mobiele en digitale samenleving hebben mensen meer en meer behoefte aan zingeving en eigen identiteit. Waar komen we vandaan, waar wonen we? Wat maakt deze ene plek nu juist uniek, of waarom juist niet? Heemschut draagt bij aan de bewustwording en de waardering voor de eigen omgeving en de identiteit van Nederland.
Moderne monumenten
Al 100 jaar vaart Heemschut daarbij dezelfde koers, al zetten we ons nu in voor heel ander erfgoed dan de oprichters van Heemschut destijds. Zo heeft Heemschut er met succes voor gepleit dat de het gebouw van de Amerikaanse ambassade in Den Haag uit 1959, ontworpen door Marcel Breuer, op de gemeentelijke monumentenlijst is geplaatst.” Heemschut heeft 6.500 leden en dertien commissies, twaalf provinciale en één voor Amsterdam. Deze commissies ondernemen actie als cultureel erfgoed wordt bedreigd. Heemschut pleit voor bescherming van erfgoed door bijvoorbeeld plaatsing op de monumentenlijst, een goede verankering in bestemmingsplannen en/of een passende herbestemming.
Cultureel erfgoed en politiek
Samen met andere monumentenorganisaties behartigt de Bond Heemschut monumentenbelangen richting de landelijke politiek om de aandacht voor de zorg voor het cultureel erfgoed bij de Haagse politiek op peil te houden.
Geef een reactie