Bossche Brugwachtershuisjes naar volgende ronde Brabantse Erfgoedprijs 2017

Imke op het Fototerras Sluis. Foto: Tobias Suir

‘s Hertogenbosch, 26 juni – De Bossche Brugwachtershuisjes uit ‘s Hertogenbosch is samen met zeven andere deelnemers door naar de volgende ronde van de Brabantse Erfgoedprijs 2017. Van de 72 inzendingen vond de vakjury het project Bossche Brugwachtershuisjes origineel en inspirerend en dat maakt nu kans op de tweejaarlijkse erfgoedprijs. De kandidaten gaan nu strijden om een van de drie finaleplaatsen.

De vakjury onder voorzitterschap van gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant had de zware taak om uit 72 ingediende projecten een selectie te maken van maximaal acht projecten. De jury ziet in De Bossche Brugwachtershuisjes een goed voorbeeld om erfgoed op een innovatieve, creatieve en waardevolle manier over het voetlicht te brengen.

Kleine huisjes grote kansen
Met de Bossche Brugwachtershuisjes maakt social designer Imke van Dillen in 9 maanden tijd de waarde van de lege brugwachtershuisjes zichtbaar met 22 kunstenaars/culturele ondernemers en meer dan 2.500 bewoners. Haar doel is daadwerkelijk collectieve draagkracht te creëren voor de herbestemming van de brugwachtershuisjes. En daarvoor zijn in deze tijd nieuwe rituelen nodig. Het 9 maanden bouwritueel wordt georganiseerd aan de vooravond van het nieuw te realiseren 12 km lange stadspark aan de Zuidwillemsvaart, waar de huisjes onderdeel van uitmaken.

Steeds meer brugwachtershuisjes staan leeg doordat de bruggen op afstand bediend worden. Als er niks gebeurd verdwijnen ze. Dat terwijl er grote grote kansen zijn voor deze kleine huisjes. Met de geldprijs willen we met onze Stichting Brugwachtershuisjes veel meer leegstaande brugwachtershuisjes in Brabant op deze manier helpen aan een nieuwe collectieve functie.

Diversiteit
Erfgoed Brabant wil met de derde editie van de Brabantse Erfgoedprijs – waarmee 10.000 euro en een begeleidingstraject te winnen is – erfgoedinitiatieven in de spotlight zetten én stimuleren. De jury is dan ook blij met de grote diversiteit aan inzendingen. Erfgoed gaat niet alleen over gebouwen en objecten. Bij de 72 aangemelde projecten viel op dat er veel aandacht is voor de interactieve verbeelding en beleving van erfgoed, de maatschappelijke waarde van erfgoed en innovatieve educatieprogramma’s. Het was voor de jury dus een hele kluif om tot de uiteindelijke keuze van acht projecten te komen.

Verhalen
Erfgoed gaat om mensen, over hun verhalen, hun tradities en acties. Erfgoed Brabant zet zich dan ook in om juist de verhalen achter een object naar voren te halen. Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant en secretaris van de jury: “Bij erfgoed gaat het om verhalen van toen, van nu en van straks. Van belang is hoe wij ‘gisteren’ achterlaten en tegelijkertijd het heden een betekenisvolle plek geven. Met deze tweejaarlijkse prijs geven wij een mooie stimulans aan innovatieve en creatieve erfgoedprojecten die een podium verdienen.”

Finale
Samen met zeven anderen gaan de Bossche Brugwachtershuisjes de strijd aan om uiteindelijk in de finale van de Brabantse Erfgoedprijs 2017 te komen. Daarvoor presenteerde directeur van Stichting Brugwachtershuisje Gerben van Dijk en Imke van Dillen gister met alle overgebleven kandidaten hun project aan de vakjury. In september worden de drie projecten bekendgemaakt die kans maken op de Brabantse Erfgoedprijs 2017. Vervolgens is het aan het publiek om een stem op zijn favoriet uit te brengen. De acht overgebleven kandidaten staan op de website van Erfgoed Brabant vermeld: http://www.erfgoedbrabant.nl/actueel/nieuws/2017/shortlistkandidaten-brabantse- erfgoedprijs-bekend/.