BOT maakt XL-voorstelling in Nijmeegse kolencentrale

Deze week komt er voor de allerlaatste keer rook uit de schoorsteen van de energiecentrale van Nijmegen, de kenmerkende kolos moet dicht. De skyline waar inwoners van de Waalstad hun thuis aan herkennen, zal nooit meer hetzelfde zijn. Maar voordat de wolkenfabriek haar deuren definitief sluit en de sloopdatum nadert, gaan de poorten één keer open voor publiek. Begin 2016 wordt de voormalige Electrabel overgenomen door muziektheatergroep BOT. Zij maken er in zes weken tijd de locatievoorstelling Het Geluid Van Stroom: ongepolijst muziektheater met grote machines en kleine liedjes. Ga mee met de vier muzikale uitvinders als ze de spanning hoog opvoeren en je steeds dieper het stookcomplex intrekken..

In 1908 wordt aan de Waalkade een gloednieuwe elektriciteitscentrale in gebruik genomen. De stad verandert ingrijpend en met de Waal als levensader wordt Nijmegen gevoed met nieuwe energie. 24 uur per dag worden kolen van ruwe brokken tot fijn poeder gemalen, vergruisd en verbrand. Vanaf de jaren 30 staat de centrale op haar huidige plek en wordt ie met de jaren groter. Inmiddels is de fabriek diep geworteld in de Nijmeegse samenleving. Na zonsondergang vormt ze een baken aan de horizon, met de verlichte fabriekspijp als vuurtoren van de thuishaven. Maar vanaf begin 2016 is het lot van de Gelderse centrale bezegeld. Kolen, gruis en staal behoren tot het verleden, zonne-energie, windmolens en biomassa zijn de toekomst. Waar Nijmegen eens voorloper was in het opwekken van elektrische stroom, is ze dat nu in de transitie naar schone energie. De blikvanger aan de skyline van de stad is ontmanteld, een tijdperk voorgoed voorbij.

Muziektheatergroep BOT sluit zich begin februari anderhalve maand op in het kolencomplex en maakt met de geschiedenis, de verhalen en de klanken van het pand een ode aan de fabriek. Met schurende humor, klinkende machinerie, fysieke arbeid en breekbare liedjes wekt het viertal onder regie van Carina de Wit de centrale nog één keer tot leven in Het Geluid Van Stroom, van 10 tot en met 20 maart meermaals per dag te zien. De show is onderdeel van de voorstellingenreeks Het Geluid Van, een samenwerking tussen BOT en productiehuis Oost-Nederland (ON) waarmee ze sinds 2011 ruim 130 voorstellingen hebben gemaakt op bijzondere locaties in Oost-Nederland. Na twaalf edities en het internationale succes van de tourvoorstelling RAMKOERS is het tijd voor de volgende stap. BOT verzamelt alle opgedane ervaring voor de grootste uitdaging tot nu toe: een XL-editie van Het Geluid Van! Met de voormalige centrale in Nijmegen als muze.

“De spelers hebben geen enkele pretentie, ze doen niet gewichtig of quasi-filosofisch, ze maken rauw, intens en uitbundig muziektheater” – Theaterkrant

“Gekke uitvinders die echt beeldend muziektheater maken” – Oerol

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door ENGIE, provincie Gelderland, provincie Overijssel, gemeente Nijmegen, Prins Bernhard Cultuurfonds en vele partners.

Meer info: www.hetgeluidvan.nl