Bouw grootste archeologiedepot van Nederland gestart

Romeins ruitermasker aan de waal. Foto: Roger Veringmeier via wikimedia CC BY-SA 4.0

De bouw van het nieuwe archeologische depot voor Nijmegen en Gelderland is officieel van start gegaan. Dit depot wordt als uitbreiding toegevoegd aan het bestaande archeologische depot van de gemeente Nijmegen, gelegen aan de Nieuwe Dukenburgseweg.

Het doel van deze nieuwbouw is om de waardevolle archeologische vondsten van zowel Nijmegen als de provincie Gelderland onder te brengen in een modern, gezamenlijk depot dat voor de toekomst bestendig is. Hiermee ontstaat de grootste archeologische schatkamer van Nederland, namelijk het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland.

Offers zoals de Romeinen

Om de bouw van dit indrukwekkende depot te bevorderen, hebben archeologen, bouwvakkers van Giesbers, en medewerkers van de provincie, het Valkhof Museum en de gemeente een bouwoffer gebracht op de Nieuwe Dukenburgseweg 21. Dit ritueel, geïnspireerd op de goden uit de Romeinse tijd, is een traditie die teruggaat tot de prehistorie en de Romeinse periode. Het is bedoeld om de goden gunstig te stemmen en succes te wensen voor de constructie van het grootste archeologische depot in Nederland.

Het bouwoffer omvatte verschillende voorwerpen, waaronder een 3D schaalmodel en een blauwe kom uit de 20e eeuw, die verwijst naar een soortgelijke blauwe kom die eerder in de buurt is opgegraven tijdens archeologisch onderzoek. Een munt uit 2023 is toegevoegd om toekomstige archeologen te helpen bij het dateren van het ritueel. Hiermee eren ze de tradities van bouwers uit het verleden.

De bouw en ontwikkeling van de uitbreiding van het depot worden verzorgd door Giesbers, op basis van een ontwerp van architect Diederendirrix. Als alles volgens schema verloopt, zal het gebouw naar verwachting in de zomer van 2024 gereed zijn.