Bronzen oorlogsbeelden gestolen uit Gelders Airborne Museum 

Airborne Museum Hartenstein
Airborne Museum Hartenstein. Foto: Daan van Oort

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn twee bronzen beelden gestolen uit het park bij het Airborne Museum in Oosterbeek. Het gestolen erfgoed betreft het Aircrew Monument, ter nagedachtenis aan de piloten die tijdens de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden omkwamen in de Tweede Wereldoorlog, en De Parachutist, een sculptuur ontworpen door kunstenaar Jits Bakker. Ronnie Weijers, de directeur van het museum, is geschokt door de diefstal en noemt het vandalisme tegen kunstwerken die een herinnering vormen aan de heldhaftige daden uit de Tweede Wereldoorlog. 

Bij villa Hartenstein is het Aircrew Monument te vinden, bestaande uit een kleine bal met daarbovenop een grote bronzen adelaar. Helaas is de vogel bij de poten van de bal afgezaagd. Het beeld stond op een hoge sokkel van graniet. Op sociale media heeft burgemeester Agnes Schaap van de gemeente Renkum haar verontwaardiging geuit. 

“Respectloos en laf. Ik heb er geen andere woorden voor” laat ze weten. “Je blijft sowieso van andermans spullen af en zeker van kunstwerken. Maar herdenkingsmonumenten stelen die voor veel mensen een zo’n grote emotionele waarde hebben en die staan voor onze bevrijding en vrijheid, is een lage daad.” 

Directeur Weijers vermoedt dat de daders vooraf onderzoek hebben gedaan om de bronzen adelaar van het Aircrew Monument te kunnen verwijderen. Het beeld van De Parachutist, een prijswinnende sculptuur, is volledig verdwenen. Er staat nog een groter exemplaar van dit beeld in de hal van het stadhuis in Arnhem. 

Volgens Weijers is het aannemelijk dat de dieven uit waren op het brons. Andere beelden rondom het museumgebouw in Park Hartenstein, die gemaakt zijn van steen of glas-in-lood, zijn onaangetast gebleven. De gestolen kunstwerken worden geschat op een waarde van ongeveer 100.000 euro. Weijers vreest dat de beelden wellicht al zijn omgesmolten, maar hoopt dat de dieven berouw tonen wanneer zij beseffen dat zij een monument voor gevallen piloten hebben gestolen. Het museum gaat op zoek naar mallen om de beelden opnieuw te kunnen gieten.