Bruine kroegen moeten gemeentelijke status krijgen volgens Amsterdam

Amsterdam heeft het streven om zijn karakteristieke bruine kroegen te behouden door ze een gemeentelijke monumentale status te verlenen, zodat ze niet verloren gaan in het stadsbeeld. Bovendien zal de stad onderzoeken of deze bruine kroegen erkend kunnen worden als immaterieel erfgoed door Unesco.

Dit voorstel, afkomstig van de PvdA, is unaniem aangenomen tijdens de gemeenteraadsvergadering op donderdag. Lian Heinhuis, fractievoorzitter van de PvdA, benadrukt dat de bruine kroeg een essentieel onderdeel vormt van de ziel van Amsterdam. Echter verdwijnen steeds meer van deze ‘iconische plekken’, zoals café Rooie Nelis in de Jordaan of café Verhoeff op de Zeedijk, vaak ten gunste van financieel gewin, aldus de PvdA. Heinhuis zegt: “Zoals een Amsterdamse kroegeigenaar het mooi omschreef: de verpoening van de stad wordt steeds meer zichtbaar. De identiteit van de stad moet niet worden bepaald door wie het meeste geld heeft.

De gemeenteraad wil dat de stad een inventarisatie maakt van deze bijzondere bruine kroegen, zodat kan worden bijgehouden hoeveel er verdwijnen. Diegene die nog overblijven, kunnen worden aangewezen als gemeentelijk monument, wat onder andere betekent dat een deel van het interieur niet zomaar veranderd mag worden.

Het streven naar een erfgoedstatus bij Unesco is eveneens bedoeld om de bescherming van de bruine kroegen te waarborgen. Door deze combinatie van maatregelen hoopt Heinhuis dat de bruine kroegen, die van groot cultuurhistorisch, sociaal en economisch belang zijn voor de stad, behouden blijven in het stadsbeeld.