Burgemeester Den Haag onthult inhoud mysterieuze tijdcapsule

Onder het ruiterstandbeeld van koning Willem II in Den Haag bevindt zich een tijdcapsule met een schat aan historische objecten uit 1924. Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag onthulde dat de capsule een begeleidende brief bevatte, ondertekend door het toenmalige Kabinet van de Koning. Experts die de inhoud van de tijdcapsule al eerder inzagen, noemden het een bijzondere historische vondst.

Het loden kistje, ter grootte van een schoenendoos, bevat oorkondes, foto’s en boeken, waaronder informatie over de Slag bij Waterloo, allemaal voorzien van oranje draadjes. Ook bevatte het een lofdicht op koning Willem II. Opmerkelijk genoeg is de tijdcapsule pas in 1925 onder het beeld geplaatst, een jaar na de onthulling van het beeld in 1924. De reden hiervoor blijft onduidelijk. De objecten zullen een week lang te bezichtigen zijn in het bezoekerscentrum naast het Binnenhof.

Het standbeeld van koning Willem II, gelegen naast de Hofvijver, werd in november vorig jaar tijdelijk verwijderd en verplaatst naar het Buitenhof, naast een haringkar. Deze verhuizing was nodig vanwege renovatiewerkzaamheden waarbij de ruimte naast de haringkar wordt gebruikt voor een bouwketen en nieuw uitzichtpunt. Na de renovatie zal het standbeeld terugkeren naar zijn oorspronkelijke locatie, waarbij ook de tijdcapsule weer onder het beeld zal worden geplaatst, ditmaal gevuld met hedendaagse voorwerpen. Dit zal naar verwachting pas in 2028 gebeuren.

Burgemeester Jan van Zanen toonde als eerste de inhoud van de tijdcapsule, met witte handschoenen aan om de spullen te beschermen. Hij was niet op de hoogte van de precieze inhoud. “Het is allemaal heel goed geconserveerd,” zegt Van Zanen over de staat van de documenten.

Koning Willem II, die regeerde van 1840 tot aan zijn dood in 1849, was eerder een bevelhebber in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden tijdens de strijd tegen Napoleon Bonaparte. Hoewel hij een bescheiden rol speelde in de Slag bij Waterloo (1815), was hij een fervent liefhebber van architectuur en schilderkunst. In 1848 stemde hij in met een grondwetswijziging die de macht van vorsten aanzienlijk beperkte. Onder de sokkel van het standbeeld werd recentelijk de tijdcapsule ontdekt.

Het ruiterstandbeeld van koning Willem II op het Buitenhof is een kopie van het originele beeld. De gemeente Tilburg, waar Willem II in 1849 overleed, kocht het echte beeld in 1923 voor duizend gulden. Vanwege financiële beperkingen werd voor Den Haag een kopie gemaakt van het ruiterbeeld dat in 1884 in Luxemburg werd opgericht. Onder het originele beeld in Tilburg werd eerder ook een tijdcapsule gevonden met twee biografieën over Willem II en twee loden penningen. Foto’s van deze ‘Tilburgse tijdcapsule’ waren opgenomen in de onlangs onthulde Haagse tijdcapsule.