Cafés, sprookjes en vrouwlijke schrijvers: ontdek drie nieuwe Culturele Routes van de Raad van Europa

Gran Caffè Ristorante Quadri in Venezia - Italia. Image: Brian & Jaclyn Drum via Wikimedia (CC BY 2.0)

Geïnteresseerd in de geschiedenis van cafés? Lokale volksverhalen? Vrouwelijke schrijvers? Ontdek deze zomer de drie nieuwe Culturele Routes van de Raad van Europa

De eerste Culturele Routes van de Raad van Europa werden ingehuldigd met de verklaring van pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela in 1987. Met de toevoeging van nog eens 3 routes dit jaar, zijn er nu 48 verschillende routes die reizigers in heel Europa kunnen volgen.

De 3 nieuwe routes zijn:

Route van historische cafés
Europese Sprookjesroute
Route van vrouwelijke schrijvers

Aangezien meer dan 70% van de Europeanen dit jaar naar Europa wil reizen, zullen deze routes ongetwijfeld toeristen aantrekken. Het scala aan thema’s dat nu aan reizigers wordt aangeboden, benadrukt de gevarieerde geschiedenis die Europa heeft en het is moeilijk om niet geïnspireerd te raken om veel van deze iconische locaties en musea te bezoeken. Met thema’s variërend van industrieel erfgoed tot Mozart, is er voor elk wat wils.

Koffiehuizen

Zelfs als je geen liefhebber van koffie bent, zijn historische cafés nog steeds een bezoek waard vanwege hun culturele bijdragen aan de Europese identiteiten en cultuur. Literaire figuren, politici en filosofen ontmoetten elkaar vaak voor een kopje koffie in de 19e en 20e eeuw, waardoor cafés plaatsen van culturele betekenis zijn geworden.

De koffiebar van Caffè Fiorio in Turijn Italië, nog steeds in gebruik sinds 1780. Afbeelding: Mister654321 via Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Caffè Fiorio in Turijn, bijvoorbeeld, bood vaak onderdak aan enkele staatslieden die verantwoordelijk waren voor de eenwording van Italië. Bijna 100 cafés vormen de route door zo’n 15 landen, van Portugal tot Türkiye.

Historische cafés hebben ook bijgedragen tot de vorming van een cultuur van gelijke gezelligheid tussen mannen en vrouwen, mensen van alle sociale klassen en achtergronden.

Sprookjesachtige reizen

Pinocchio van Enrico Mazzanti (1852-1910), ingekleurd door Daniel Donna.
Velen van ons zullen sprookjes kennen die ons doen terugdenken aan een nostalgische jeugd vol fantasie en verbeelding. De volksverhalen die we hoorden, kunnen gewoon plaatselijke legenden zijn, of ze kunnen zo berucht zijn als kabouters – hoe dan ook, ze zijn vaak een belangrijk onderdeel van ons erfgoed.

Pinocchio by Enrico Mazzanti (1852-1910), coloured by Daniel Donna.

Nu kunnen sprookjesfans langs deze route op zoek gaan naar inspiratie, en musea ontdekken die lokale volksverhalen promoten. De route werd voor het eerst voorgesteld door de Carlo Collodi-stichting (die zich bezighoudt met het erfgoed van de beroemde marionet Pinocchio), maar strekt zich nu uit over 8 landen, van Cyprus tot Ierland.

Literaire dames

De 48e culturele route is de Vrouwelijke Schrijvers Route. Het moedigt bezoekers aan om de sporen van vrouwelijke schrijvers in 6 landen te volgen en hun uitzonderlijke levensverhalen en literaire werken te verkennen. In het netwerk zijn musea, gedenkplaatsen en plaatsen gewijd aan de vrouwen die in de 20e eeuw voor hun rechten hebben gestreden, en er worden ook workshops en producties voor kinderen georganiseerd.

Het netwerk legt de nadruk op het werk van vrouwen als Anna Akhmatova, Maria Konopnicka, en vele anderen. Deze schrijvers en dichters schreven vaak invloedrijke stukken in hun thuisland, maar zorgden ook voor opschudding in de rest van de wereld. Jelena Dimitrijevic, bijvoorbeeld, reisde de hele wereld over en schreef het eerste Servische reisverslag over Amerika.