Conserveren Lange Arm Koudasfaltfabriek van start

GOUDasfalt. Foto: Eva Kosto

De Koudasfaltlocatie is een voormalig fabrieksterrein op een unieke plek aan de zuidoever van de Hollandsche IJssel, midden tussen de historische binnenstad van Gouda en de Krimpenerwaard. Burgerinitiatief GOUDasfalt ontwikkelt dit gebied nu al 5 jaar tot een plek waar mensen kunnen werken en recreëren.

Geschiedenis van de fabriek

In 1964 kreeg de firma Escher opdracht va0n de Asfalt Centrale Gouda tot het leveren van een draaibare arm met een aanvoerband, voor het vullen van de bunkers met zand en grind. Directeur Escher was een neef van de graficus M.C. Escher, die het logo van de firma ontwierp. Tot de sluiting van Koudasfalt in 2013, was de Lange Arm volop in bedrijf om grondstoffen vanuit de schepen via een trechter op de lopende band  naar de diverse vakken op het terrein te brengen. De Nederlandsche Stichting voor het Erfgoed van Kranen (NedSEK) heeft in 2015 een waarderingsrapport opgesteld conform de criteria van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Door de aanvoer van het basismateriaal zand en grind over water is het ensemble van trechter, aanvoerband en Arm, onlosmakelijk verbonden met de rivier de Hollandsche IJssel. Andere fabrieken gebruikten ook lopende banden, maar geen bewegende Arm. Een van de beoordelingen  van het rapport is daarom: ‘De Lange Arm is dus zeker zeldzaam.’

Foto: Werner Trooster

Icoon van industrieel verleden

De Lange Arm is niet meer weg te denken van het GOUDasfalt terrein. Uit technisch onderzoek is echter gebleken dat de constructie in redelijke staat verkeert, maar dat er actie genomen dient te worden om de Lange Arm te conserveren. Bij de sloop van de fabriek is veel schade ontstaan, de bedrading is afgeknipt en de besturing van de Lange Arm onklaar gemaakt. De aanvoerband en Arm kunnen dus niet meer draaien. Het is niet de bedoeling om de installatie weer werkend te krijgen, maar deze te conserveren in de huidige staat. Voor de restauratie neemt een vrijwilligersgroep van GOUDasfalt veel werk op zich voor het behoud van dit industrieel erfgoed. Maar ook moet een deel door specialisten worden gedaan en is er budget nodig voor materialen.

Crowdfunding

Van de conservering wordt een deel gefinancierd door Stichting GOUDasfalt. Voor een ander deel wordt een crowdfundingsactie georganiseerd. Helpt u mee om de Lange Arm te behouden voor Gouda en GOUDasfalt? 

Kijk dan op  www.voorjebuurt.nl/langearm Alle kleine (of grote) beetjes helpen.