Cultuurhistorisch spektakel Vrede van Heusden in teken Jheronimus Bosch 500

HEUSDEN- Heusden vesting staat op zaterdag 23 april in het teken van een middeleeuws festijn. Tijdens een groots publieks evenement zal tussen Den Bosch en Heusden formeel de Vrede van Heusden worden getekend. Aanleiding vormen de eeuwenoude gespannen verhoudingen tussen beide vestingsteden. Dit maritiem spektakel, dat in het kader van het Jheronimus Bosch Jaar wordt gehouden, vormt tevens het startschot van tal van activiteiten in de vesting.

Om 14.00 uur zal op de Bergsche Maas een Zeeslag met verschillende schepen worden nagespeeld. Deze slag staat symbool voor de onderlinge pesterijen tussen beide steden. In 1481 werd door de Bossenaren door het leggen van een dam Heusden afgesneden van de Maas. Dit had grote gevolgen voor de economie van Heusden.Heusdenaren wordt verweten Den Bosch te hebben geplunderd. Deze feiten die eeuwen geleden hebben plaatsgevonden zijn nooit goedgemaakt. Nooit is formeel de vrede getekend.

Tijdens het cultuurhistorische evenement van 23 april, tevens de feestdag van St. Joris, zal nog eenmaal symbolisch strijd tussen de vestingsteden worden geleverd. Dit gaat met veel tromgeroffel, kanonnenvuur en rook gepaard. Daarna zullen de burgemeesters Ton Rombouts van Den Bosch en Jan Hamming van Heusden, gestoken in middeleeuwse kledij, de Vrede van Heusden tekenen. Dit gebeurt op het Stadhuis te Heusden. Tijdens de manifestatie De vrede van Heusden staat de vesting geheel in het teken van Jheronimus Bosch. Zo wordt er een historische tocht gehouden en staat er een bourgondische maaltijd op stapel. Op verschillende plaatsen in de vesting worden levende schilderijen van Jheronimus Bosch uitgebeeld. Figuranten nemen positie in deze schilderijen en stappen op gezette tijden uit het schilderij. Ze laten zich hierbij inspireren door de zeven hoofdzonden uit  De Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch. Tevens zal een link worden gelegd naar het hedendaagse. Groepen zijn uitgenodigd om een tafereel uit het schilderij van Jheronimus Bosch uit te beelden.

Tijdens deze dag
is de vesting afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Via aanduidingen wordt men naar een parkeergelegenheid verwezen. De organisatie is in handen van de Stichting Vestingstad Heusden. Nadere informative: Heusdens Bureau voor Toerisme: 0416 6612100.